Další tip na skvělou a zdravou večeři nebo svačinku. Díky vaření je sice příprava pracnější, ale určitě to stojí za to. Zázvor jí dodá jemně pikantní chuť, a navíc krásně zahřeje.
Co budeme potřebovat
- 7 lžic olivového oleje
- 1 hrnek žlutého půleného hrachu (namočeného předem)
- 2 hrnky vývaru nebo vody
- ½ hrnku bílého vína (nebo můžete nahradit vývarem)
- ½ lžičky soli
- 4 jarní cibulky
- 1 hrnek vody
- 3 stroužky česneku
- ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Střední hrnec si předehřejte na střední teplotu, přidejte 1 lžíci olivového oleje, nakrájenou bílou a světle zelenou část jarní cibulky a česnek a restujte 2-3 minuty.
- Přidejte hrách, vývar nebo vodu, víno (nebo více vývaru) a sůl.
- Vařte asi 35-40 minut, občas míchejte (hlavně v posledních 10 minutách).
- Po uvaření dejte hrách do mixéru, přidejte 1 hrnek vody a zázvor.
- Mixujte dohladka. V případě potřeby přidejte více vody po lžících.
- Přidejte olivový olej, citronovou šťávu a promixujte.
- Je-li potřeba dochuťte solí nebo šťávou z citronu.
- Pomazánku si posypejte zelenou částí jarní cibulky, která zbyla.
- Podávejte s vaším oblíbeným pečivem.
Chcete-li podávejte posypané praženými piniovými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Na tuto dávku budete potřebovat ¼ hrnku jedné z ingrediencí.
Nebojte se experimentovat a využijte i zbytky jídel v různých kombinacích. Ze zbytku hráškové pomazánky udělejte třeba muffiny na slano. Uvidíte, jak se po nich zapráší.