Málokdo odolá tradičním lasagním s boloňským ragú a krémovou bešamelovou omáčkou. Jsou plné chuti a pochutná si na nich celá rodina!
INGREDIENCE
Na masové ragú:
- 2 velké cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg mletého hovězího masa
- 5 stroužků česneku
- 3 kostky hovězího bujonu
- ¾ šálku červeného vína
- 2 x 800 g plechovka drcených/nakrájených rajčat
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce sušených italských bylinek
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- ½ šálku vody
Na bešamel:
- 6 lžic másla
- ¾ šálku hladké mouky
- špetka sušené hořčice
- 6 šálků mléka
- sůl a pepř
Na lasagne:
- 300 g sušených lasagní
- ½ šálku strouhaného čedaru
- ½ šálku strouhané mozzarelly
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- jemně nasekaná petrželka/bazalka na ozdobu
POSTUP
- Nejprve si připravte boloňské ragú.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Zahřejte olivový olej ve velké pánvi s těžkým dnem.
- Přidejte cibuli a restujte 5 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte mleté hovězí maso a pomocí stěrky ho rozlomte.
- Zvyšte teplotu a nechte hovězí maso vařit, dokud nezačne hnědnout.
- Rozdrťte česnek a rozdrobte kostky hovězího bujonu.
- Přidejte červené víno a několik minut vařte.
- Přidejte drcená rajčata, cukr, worcesterskou omáčku, sušené oregano, italské bylinky, sůl, pepř a vodu.
- Přiveďte k varu.
- Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 2 hodiny, poté poklici sejměte a vařte dalších 30 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Mezitím si připravte bešamel.
- Rozpusťte máslo ve střední pánvi na středně nízké teplotě.
- Přidejte mouku a sušenou hořčici a minutu neustále šlehejte.
- Přidejte ½ šálku mléka a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte další ½ šálku mléka a šlehejte, dokud ve směsi nezbydou žádné hrudky.
- Přidávejte mléko po troškách, dokud nespotřebujete vše.
- Zahřejte a vařte 6–8 minut za pravidelného míchání, dokud směs nezhoustne.
- Osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 180ºC.
- Na dno pekáče o rozměrech 33 x 23 x 7 cm naneste tenkou vrstvu ragú.
- Přidejte vrstvu plátků lasagní.
- Na lasagne natřete vrstvu ragú a poté přidejte něco přes šálek bešamelu.
- Vrstvy opakujte ještě dvakrát.
- Na 4. vrstvu plátů lasagní nalijte zbylý bešamel.
- Posypte třemi sýry a pečte 30 minut dozlatova.
- Před ozdobením petrželkou a podáváním nechte lasagne 10 minut odstát.
Milujete italskou kuchyni? Zkoušíte rádi nové vařit na zajímavé pochoutky? Co takhle vyzkoušet i naše další recepty na lasagne? S masem? Se zeleninou? Záleží jen na vás.