Tradiční řecká musaka s lilkem a bramborami

Tradiční řecká musaka s lilkem a bramborami

Tato luxusní musaka patří mezi nejlepší řecké pokrmy! Vrstvy smaženého lilku, brambor a cukety se přelijí bohatou rajčatovou omáčkou s masem a hustým bešamelem. Nelze popřít, že se jedná o pracnější jídlo, ale konečný výsledek stojí za to!

INGREDIENCE

  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na 0,7 cm silná kolečka
  • 2 cukety, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
  • 2 lilky, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
  • 700 g libového mletého hovězího masa
  • 1 bílá cibule, nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek červeného vína
  • 1 šálek rajčatového pyré
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 2 šálky strouhaného parmazánu

POSTUP

  • Brambory, cuketu a lilek nakrájejte na cca 0,7 cm silné kousky.
  • Položte lilek na papírovou utěrku v rovnoměrné vrstvě a přikryjte papírovou utěrkou.
  • Opakujte s nakrájenou cuketou a poté bramborami.
  • Ve velké pánvi rozehřejte vrstvu vámi preferovaného oleje na smažení.
  • Začněte bramborami, které opečte z obou stran dozlatova.
  • Opakujte s cuketou a poté lilkem.
  • Položte na papírové ubrousky a odložte stranou.
  • V další velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.
  • Přidejte cibuli a opékejte 5 minut nebo dokud nezesklovatí.
  • Do pánve přidejte nasekaný česnek a míchejte 30 sekund.
  • Do pánve přidejte mleté ​​hovězí maso s cibulí a česnekem.
  • Restujte, lámejte maso na kousky, dokud nezhnědne.
  • Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud se plně nespojí s masem.
  • Přilijte červené víno, rajčatové pyré, hovězí vývar, tymián a 1/4 šálku petrželky.
  • Přidejte 2 bobkové listy, skořici, sůl a pepř.
  • Dobře promíchejte a nechte povařit, zatímco budete dělat bešamelovou omáčku.
  • Ve středně velkém hrnci rozpusťte 4 lžíce másla.
  • Pomalu vmíchejte 4 lžíce mouky.
  • Přidejte 1/2 lžičky muškátového oříšku, sůl a pepř.
  • Pomalu zašlehejte 2 hrnky mléka, dokud směs nezhoustne.
  • Vmíchejte 1 šálek strouhaného parmazánu a 1 žloutek.
  • Složte musaku do zapékací misky 23 x 33 cm.
  • Na dno položte vrstvu smažených brambor a uzavřete všechny mezery.
  • Posypte petrželkou, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem.
  • Opakujte s cuketou a poté lilkem.
  • Na zeleninu natřete rovnoměrnou vrstvu hovězí směsi.
  • Poté bešamelovou omáčku rovnoměrně rozetřete po vrchní části hovězí vrstvy.
  • Posypte ještě strouhaným parmazánem.
  • Pečte při 175 stupních Celsia po dobu 40-50 minut nebo dokud není musaka nahoře zlatavě hnědá.
  • Posyptee ještě čerstvou petrželkou a podávejte teplé!
Zeleninová musaka s masem v zapékací míse.
www.spoonfulofsi.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.