Květák je velmi zdravá a chutná zelenina, jejíž vaření netrvá příliš dlouho. V následujícím receptu vám ukážeme, jak si ho připravit zapečený s bešamelem. Chutná i vypadá naprosto lahodně! Zaručujeme vám, že ho budou jíst i ty nejnáročnější malé děti.
INGREDIENCE
- 1 květák
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 90 g strouhaného sýra
- sůl a pepř dle chuti
POSTUP
- Odstraňte zelené listy z květáku a květák rozdělte na středně velké růžičky.
- Růžičky omyjte a očistěte a uvařte je v hrnci s vroucí vodou a trochou soli do měkka.
- Dejte pozor, abyste růžičky nepřevařili.
- Sundejte z plotny a sceďte.
- Zatímco se květák vaří, můžeme si připravit bešamel.
- Dejte pánev na oheň a přidejte máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu.
- Máslo nechte zahřát natolik, aby se rozpustilo, ale nepřipálilo.
- Postupně přidávejte mouku a nechte ji trochu zhnědnout.
- Aby se nepřipálila ani mouka, měl by se celý proces provádět na mírném ohni.
- Poté pomalu za stálého míchání přilévejte horké mléko, dokud se vše nesmíchá a nezůstanou žádné hrudky.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Nechte bešamel vařit a dále míchejte, aby se nepřichytil ke dnu, dokud nedosáhne požadované konzistence.
- Pokud je příliš hustý, můžete přidat trochu mléka.
- Když to uděláte, přidejte v případě potřeby další sůl a pepř.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Jakmile je horká, vložte uvařené růžičky květáku do zapékací mísy.
- Zalijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem.
- Květák vložte do trouby a pečte deset minut.
- Dobrou chuť!