Zapečený květák se sýrem a bešamelem

Zapečený květák se sýrem a bešamelem

Květák je velmi zdravá a chutná zelenina, jejíž vaření netrvá příliš dlouho. V následujícím receptu vám ukážeme, jak si ho připravit zapečený s bešamelem. Chutná i vypadá naprosto lahodně! Zaručujeme vám, že ho budou jíst i ty nejnáročnější malé děti.

INGREDIENCE

  • 1 květák
  • 60 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 90 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP

  • Odstraňte zelené listy z květáku a květák rozdělte na středně velké růžičky.
  • Růžičky omyjte a očistěte a uvařte je v hrnci s vroucí vodou a trochou soli do měkka.
  • Dejte pozor, abyste růžičky nepřevařili.
  • Sundejte z plotny a sceďte.
  • Zatímco se květák vaří, můžeme si připravit bešamel.
  • Dejte pánev na oheň a přidejte máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu.
  • Máslo nechte zahřát natolik, aby se rozpustilo, ale nepřipálilo.
  • Postupně přidávejte mouku a nechte ji trochu zhnědnout.
  • Aby se nepřipálila ani mouka, měl by se celý proces provádět na mírném ohni.
  • Poté pomalu za stálého míchání přilévejte horké mléko, dokud se vše nesmíchá a nezůstanou žádné hrudky.
  • Podle chuti osolte a opepřete.
  • Nechte bešamel vařit a dále míchejte, aby se nepřichytil ke dnu, dokud nedosáhne požadované konzistence.
  • Pokud je příliš hustý, můžete přidat trochu mléka.
  • Když to uděláte, přidejte v případě potřeby další sůl a pepř.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Jakmile je horká, vložte uvařené růžičky květáku do zapékací mísy.
  • Zalijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem.
  • Květák vložte do trouby a pečte deset minut.
  • Dobrou chuť!
Gratinovaný květák v zapékací míse se lžící.
www.food.onehowto.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.