Zapečená treska se sýrem

Zapečená treska se sýrem
Příprava: 20 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 5

Ačkoli spojení ryby a sýra pro někoho nemusí znít zrovna nejlahodněji, nenechte se odradit. Je to totiž delikatesa! Přesvědčte se sami a nebudete litovat.

INGREDIENCE

  • 1,5 kg filet z čerstvé tresky
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky plnotučného mléka
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • 1 lžička kopru nebo estragonu
  • 1,5 šálku strouhaného čedaru
  • 1 šálek rozemletých krekrů
  • 1 lžíce olivového oleje

POSTUP

  • Mléko vařte v mikrovlnné troubě asi 4-5 minut, dokud nebude těsně pod bodem varu.
  • Mezitím do středního hrnce přidejte máslo a mouku a společně 2 minuty opékejte.
  • Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko.
  • Vařte, dokud omáčka nezačne houstnout.
  • Přidejte citronovou kůru, dijonskou hořčici, dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Nakonec přidejte parmazán a kopr.
  • Uspořádejte ryby na dno vymazané zapékací mísy o rozměrech 23 x 23 cm nebo do jednotlivých gratinovacích misek.
  • Rybu přelijte omáčkou.
  • Navrch dejte sýr čedar.
  • Smíchejte rozemleté krekry s olivovým olejem a nasypte na čedar.
  • Pokud chcete, můžete do strouhanky přidat něco trochu pikantního, asi ½ lžičky.
  • Pečte 45 minut až hodinu při 175°C, dokud pokrm nebude bublat a povrch rovnoměrně nezhnědne.
  • Jednotlivé gratinované pokrmy by měly trvat asi 25 – 30 minut, stačí zkontrolovat střed, abyste viděli, že ryba je plně propečená.
Gratinovaná ryba se sýrem na talíři nabíraná vidličkou.
www.rockrecipes.com

Máme pro vás i další vynikající recepty na zdravé karbanátky z ryb 5x jinak. Inspirujte se!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.