Ačkoli spojení ryby a sýra pro někoho nemusí znít zrovna nejlahodněji, nenechte se odradit. Je to totiž delikatesa! Přesvědčte se sami a nebudete litovat.
INGREDIENCE
- 1,5 kg filet z čerstvé tresky
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 šálky plnotučného mléka
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- 1 lžička kopru nebo estragonu
- 1,5 šálku strouhaného čedaru
- 1 šálek rozemletých krekrů
- 1 lžíce olivového oleje
POSTUP
- Mléko vařte v mikrovlnné troubě asi 4-5 minut, dokud nebude těsně pod bodem varu.
- Mezitím do středního hrnce přidejte máslo a mouku a společně 2 minuty opékejte.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko.
- Vařte, dokud omáčka nezačne houstnout.
- Přidejte citronovou kůru, dijonskou hořčici, dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Nakonec přidejte parmazán a kopr.
- Uspořádejte ryby na dno vymazané zapékací mísy o rozměrech 23 x 23 cm nebo do jednotlivých gratinovacích misek.
- Rybu přelijte omáčkou.
- Navrch dejte sýr čedar.
- Smíchejte rozemleté krekry s olivovým olejem a nasypte na čedar.
- Pokud chcete, můžete do strouhanky přidat něco trochu pikantního, asi ½ lžičky.
- Pečte 45 minut až hodinu při 175°C, dokud pokrm nebude bublat a povrch rovnoměrně nezhnědne.
- Jednotlivé gratinované pokrmy by měly trvat asi 25 – 30 minut, stačí zkontrolovat střed, abyste viděli, že ryba je plně propečená.
Máme pro vás i další vynikající recepty na zdravé karbanátky z ryb 5x jinak. Inspirujte se!