Lehká a křupavá ryba v těstíčku připravená tradičním britským způsobem! Aby bylo těsto ultra křupavé, je voda nahrazena pivem pro lepší texturu a chuť. Podávejte s hranolkami a tatarskou omáčkou jako praví Britové.
INGREDIENCE
- 650 g filet z aljašské tresky
- olej na smažení
- 60 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Na těstíčko:
- 120 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 250 ml studeného piva
K podávání:
- tatarská omáčka
- hranolky
- plátky citronu
POSTUP
- Pokud používáte mražené ryby, nechte je úplně rozmrazit.
- Rybu osolte a nechte alespoň 20–30 minut (až 1 hodinu) uležet na mřížce nebo papírové utěrce v lednici.
- To pomůže z ryby odstranit vlhkost, bude pak víc křupavá.
- Smíchejte mouku se solí a pepřem.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem a studeným pivem.
- Konzistence těsta musí být stejná jako smetana ke šlehání (pokud je potřeba, přidejte více tekutiny nebo mouky).
- Dávejte pozor, abyste těsto nepřemíchali.
- Tresku obalte v ochucené mouce a setřeste přebytečnou mouku.
- Je důležité zbavit se veškeré přebytečné mouky, abyste získali správnou strukturu.
- Zahřejte olej v litinové pánvi nebo ve fritéze, dokud jeho teplota nedosáhne 150°C.
- Rybu namáčejte v těstíčku, vyjměte ji a setřeste přebytečné těsto.
- A spouštějte do oleje velmi pomalu.
- Smažte dozlatova po dobu 6–7 minut a v polovině otočte.
- Vyjměte z oleje a položte na mřížku, aby přebytečný olej odkapal a ryba zůstala křupavá (zůstane křupavá 15–20 minut, takže nejlépe podávejte horké).
- Podávejte s hranolky, tatarskou omáčkou a plátky citronu.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?