Tyto bezlepkové knedlíky neobsahují žádné alergeny a tak jsou vhodné i pro lidi trpící laktózovou intolerancí. Můžete je dle chuti naplnit libovolným ovocem a užít si je!
INGREDIENCE
- 4 středně velké brambory ( cca 450 g )
- 180 g přirozeně bezlepkové hladké bílé rýžové mouky
- 65 g přirozeně bezlepkové hladké kukuřičné mouky
- 20 g přirozeně bezlepkového kukuřičného škrobu
- 2 celá vejce
- špetka soli
- ovoce dle chuti
- mletý mák, opražená bezlepková strouhanka či kakao na posypání
- bezlaktózové máslo nebo kokosový olej na přeliltí
POSTUP
- Brambory se slupkou dáme vařit do dostatečně osolené vody.
- Po uvaření je necháme vychladnout, oloupeme a následně je na jemném struhadle nastrouháme.
- Ve větší misce smícháme přirozeně bezlepkovou hladkou bílou rýžovou mouku se stejně přirozeně bezlepkovou hladkou kukuřičnou moukou a kukuřičným škrobem.
- Do směsi mouk vložíme nastrouhané brambory a celá vejce.
- Těsto mícháme rukou dokud nám nevznikne hladké, pevné těsto, které se jen jemně lepí.
- Vyhnětený bochník těsta necháme odpočinout po dobu 20 minut (těsto nezakrýváme).
- Po 20 minutách z těsta s pomocí rukou tvoříme 16 kuliček, které zploštíme a plníme ovocem.
- Naplněné knedlíky vkládáme do vařící jemně osolené vody.
- Bezlepkové knedlíky vaříme cca 5 minut pod pokličkou a po vyplutí na hladinu bez poklice 1 minutu (samozřejmě záleží na velikosti knedlíků).
- Uvařené bezlepkové knedlíky opatrně vyjmeme z vody, posypeme mletým mákem, kakem či strouhankou a přelijeme rozpuštěným bezlaktózovým máslem nebo kokosovým olejem.