Úžasně krémové cizrnovo-květákové kari z jednoho hrnce, které prostě musíte vyzkoušet! Je nabité chutí a navíc je velmi snadné na přípravu.
INGREDIENCE
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 2,5 cm zázvoru
- 1 polévková lžíce kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky garam masaly
- 1/4 lžičky mleté kurkumy
- 1/4 lžičky chilli prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1 plechovka (400 g) konzervovaných sekaných rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mléka
- 120 ml zeleninového vývaru
- 1 střední květák (asi 4 šálky)
- 1 plechovka (400 g cizrny), scezené
Volitelně na ozdobu:
- veganská smetana
- čerstvý koriandr
POSTUP
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte lžíci oleje.
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte pár minut opékat.
- Poté přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor.
- Restujte minutu, míchejte, aby se nic nepřipálilo.
- Přidejte všechno koření – kari, kmín, garam masalu, kurkumu, chilli a sůl.
- Restujte asi 30 sekund, dokud se koření nerozvoní.
- Přidejte trochu více oleje, pokud je hrnec příliš suchý.
- Přidejte nakrájená rajčata a rajčatový protlak.
- Promíchejte a nechte pár minut vařit.
- Rozmixujte do hladka (přendejte do mísy a použijte tyčový mixér nebo vložte do mixéru) a poté vraťte do hrnce.
- Přidejte kokosové mléko, vývar a květák.
- Květák nakrájejte na kousky o velikosti sousta – ne příliš velké, ani příliš malé.
- Nechte 10-15 minut provařit a poté přidejte cizrnu na dalších 5 minut.
- Květák by měl být měkký, ale stále trochu kousavý.
- Pokud máte rádi květák opravdu měkký, vařte déle.
- Ozdobte čerstvým koriandrem a kapkou veganské smetany nebo kokosového mléka!
Vyzkoušejte i naše úžasné recepty ze sladkých brambor. Od hranolek až po koláč, vybere si každý!