Cizrnové kari s batáty a červenou čočkou

Cizrnové kari s batáty a červenou čočkou
Příprava: 15 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 8

Toto vynikající vegetariánské (a veganské) kari je plné dobrot – od sladkých brambor bohatých na vitamín A, cizrny plné vlákniny až po špenát nabitý železem. To vše je vařené v kokosovém mléce a podávané s jogurtem. Ideální jako rychlá večeře během všedních dní

INGREDIENCE

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 velký pórek, nakrájený na plátky
  • 1 polévková lžíce jemné indické kari pasty – nebo více, pokud máte rádi trochu pikantnější jídlo (skvělá je také Patak´s korma pasta nebo Tikka)
  • čerstvý zázvor o velikosti cca 2,5 cm, nastrouhaný
  • 2 velké batáty, oloupané a nakrájené na velké kostky     
  • 400 ml plechovka kokosového mléka
  • 400 g konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 25 g sušené červené čočky
  • 115g baby špenátu
  • svazek čerstvého koriandru, jemně nasekaný
  • 1 limetka, rozpůlená
  • bezmléčný jogurt, jemně nakrájená okurka a rýže k podávání

POSTUP

  • Rozehřejte olej ve velké hluboké pánvi (která má pokličku) na středním plameni.
  • Přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání 5 minut, dokud nezačne měknout.
  • Přidejte pórek a opékejte dalších 5–7 minut, nebo dokud cibule i pórek nezměknou a cibule nezesklovatí.
  • Dále přidejte kari pastu a minutu míchejte, poté vmíchejte nastrouhaný zázvor a vařte další minutu.
  • Přidejte batáty, kokosové mléko, propláchnutou cizrnu, rajčata, rajčatový protlak a čočku.
  • Dobře promíchejte, přiveďte k varu, poté stáhněte plamen, přiklopte a vařte 20–25 minut, dokud batáty nezměknou.
  • Sundejte poklici, vmíchejte špenátové listy a vařte 3 minuty, dokud špenát nezvadne.
  • Vmíchejte polovinu koriandru a vymačkejte polovinu limetky.
  • Zbývající polovinu limetky nakrájejte na měsíčky a kari ihned podávejte s uvařenou rýží, s mističkami jogurtu,nakrájenou okurkou a s měsíčky limetky na vymačkání.
  • Posypte zbylým koriandrem a ihned podávejte.
Luštěninovo-zeleninové kari v pánvi, ozdobené čerstvým koriandrem a měsíčky limetky.
www.deliciousmagazine.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.