Toto vynikající vegetariánské (a veganské) kari je plné dobrot – od sladkých brambor bohatých na vitamín A, cizrny plné vlákniny až po špenát nabitý železem. To vše je vařené v kokosovém mléce a podávané s jogurtem. Ideální jako rychlá večeře během všedních dní
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 velký pórek, nakrájený na plátky
- 1 polévková lžíce jemné indické kari pasty – nebo více, pokud máte rádi trochu pikantnější jídlo (skvělá je také Patak´s korma pasta nebo Tikka)
- čerstvý zázvor o velikosti cca 2,5 cm, nastrouhaný
- 2 velké batáty, oloupané a nakrájené na velké kostky
- 400 ml plechovka kokosového mléka
- 400 g konzervované cizrny, scezené a propláchnuté
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 25 g sušené červené čočky
- 115g baby špenátu
- svazek čerstvého koriandru, jemně nasekaný
- 1 limetka, rozpůlená
- bezmléčný jogurt, jemně nakrájená okurka a rýže k podávání
POSTUP
- Rozehřejte olej ve velké hluboké pánvi (která má pokličku) na středním plameni.
- Přidejte cibuli a opékejte za občasného míchání 5 minut, dokud nezačne měknout.
- Přidejte pórek a opékejte dalších 5–7 minut, nebo dokud cibule i pórek nezměknou a cibule nezesklovatí.
- Dále přidejte kari pastu a minutu míchejte, poté vmíchejte nastrouhaný zázvor a vařte další minutu.
- Přidejte batáty, kokosové mléko, propláchnutou cizrnu, rajčata, rajčatový protlak a čočku.
- Dobře promíchejte, přiveďte k varu, poté stáhněte plamen, přiklopte a vařte 20–25 minut, dokud batáty nezměknou.
- Sundejte poklici, vmíchejte špenátové listy a vařte 3 minuty, dokud špenát nezvadne.
- Vmíchejte polovinu koriandru a vymačkejte polovinu limetky.
- Zbývající polovinu limetky nakrájejte na měsíčky a kari ihned podávejte s uvařenou rýží, s mističkami jogurtu,nakrájenou okurkou a s měsíčky limetky na vymačkání.
- Posypte zbylým koriandrem a ihned podávejte.