Intenzivní, někdy ostrá nebo hořká chuť kedlubny se při vaření úžasně zjemní. A bude ještě lahodnější, když si ji usmažíte v podobě těchto placek. Strouhání a rychlé smažení úžasně podtrhne sladkou chuť kedlubny. Placičky můžete podávat samostatně jako předkrm či jako lehký oběd se salátem a křupavým chlebem. Doplňte je créme fraîche, salsou či zakysanou smetanou.
INGREDIENCE
- 2 kedlubny
- 1 velké vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky jemné mořské soli
- 1 šálek řepkového oleje
POSTUP
- Kedlubny oloupejte.
- Nastrouhejte je nahrubo do misky.
- Nastrouhanou kedlubnu přendejte z mísy na dvojitou vrstvu čistých kuchyňských utěrek.
- Zvedněte rohy utěrek, stočte je k sobě a vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- Vejce rozklepněte do velké mísy a důkladně je promíchejte vidličkou.
- Do směsi pridejte mouku a sůl a důkladně promíchejte.
- Zahřejte vrstvu oleje (asi 0,5 cm) ve velké pánvi na středně vysokém plameni, dokud se olej nebude třpytit, když pánví kroužíte.
- Trochu těsta vloženého do pánve by mělo okamžitě prskat.
- Do pánve naneste pořádné lžíce těsta a vzniklé hromádky trochu zplošťte zadní částí lžíce.
- Do velké pánve by se vám měly vejít asi čtyři placky najednou.
- Částečně zakryjte a smažte, dokud placky na jedné straně nezhnědnou, 2 až 3 minuty, otočte, znovu částečně přikryjte a smažte, dokud nebudou měkké a na obou stranách opečené.
- Přendejte placky na plech vyložený papírovou utěrkou, aby odkapaly.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
- Ihned podávejte.