Kedlubny se dají i skvěle plnit jako třeba v tomto receptu, kde náplň tvoří mleté maso. Můžete použít hovězí, vepřové, telecí i jehněčí maso a vždy to bude delikatesa!
INGREDIENCE
- 6 středních kedluben
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 a 1/2 lžíce másla
- 500 g mletého hovězího masa (můžete použít i jiné mleté maso
- 2 velká vejce
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- sůl, podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 1 a 1/2 šálku vývaru dle výběru
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
POSTUP
- Kedlubny vařte 20 minut.
- Nechte vychladnout, dokud se s nimi nedá manipulovat.
- Odloupněte pevnou vnější slupku.
- Odřízněte kousek kořenového konce, aby stály rovně.
- Odřízněte vršky, které si uchovejte a vydlabejte dužinu, ponechte alespoň 0,5 cm stěnu.
- Dužinu nakrájejte najemno.
- Na střední pánvi orestujte cibuli a nakrájenou, vydlabanou kedlubnu na 1 a 1/2 lžíci másla, dokud nezměkne.
- Přendejte do velké mísy a smíchejte s mletým masem, 2 velkými vejci, jemně nasekaným stroužkem česneku a podle chuti osolte a opepřete.
- Zahřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Nastříkejte zapékací misku olejem ve spreji.
- Vydlabané kedlubny naplňte masovou směsí, vložte do zapékací mísy a poklaďte vršky kedluben.
- Kedlubny zalijte 1 a 1/2 šálky vývaru dle výběru.
- Pečte 40 až 50 minut nebo do změknutí.
- Kedlubny vyjměte na servírovací talíř a udržujte v teple.
- Odstraňte tuk ze šťávy z pánve.
- Vidličkou promíchejte 1 šálek zakysané smetany se 2 lžícemi hladké mouky.
- Za stálého šlehání promíchejte s několika naběračkami horké šťávy z pánve.
- Do zbylé šťávy z pánve nalijte zakysanou smetanu a vařte do zhoustnutí.
- V případě potřeby dochuťte.
- Plněné kedlubny podávejte s omáčkou.