Kořeněné hranolky z kedlubny jsou vynikající alternativou k tradičním bramborovým hranolkům. Vychutnejte si je buď samotné nebo s vaším oblíbeným dipem. Ať tak či onak, tyto domácí pečené hranolky jsou prostě mňam!
INGREDIENCE
- cca 1,2 kg oloupané kedlubny, asi 2 střední až velké (cca 2 kg, když nejsou oloupané)
- 3 lžíce avokádového oleje
- 1 lžička sušeného česneku (volitelně)
- 1 lžička sušeného chilli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ¾ lžičky soli
- nakrájená jarní cibulka nebo pažitka na ozdobu (volitelně)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Mezitím si připravte kedlubny.
- Pokud mají připojené stonky/listy, můžete je odstranit a zlikvidovat.
- Odstraňte tuhý konec.
- Každou kedlubnu opatrně rozkrojte napůl, vyjměte jádro (je-li to nutné) a oloupejte.
- Každou polovinu otočte dolů, aby byla velká plochá část na povrchu a nakrájejte na cca centimetrové plátky.
- Poté tyto plátky nakrájejte na hranolky o tloušťce asi 1 centimetr.
- Kedlubnové hranolky vložte do čisté utěrky, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
- Dejte je do misky a promíchejte s 2,5 lžícemi avokádového oleje, sušeným česnekem (pokud používáte), sušeným chilli, černým pepřem a solí, aby byly dobře potažené olejem a kořením.
- Vymažte velký plech (nebo dvě menší) zbývající ½ lžíce avokádového oleje.
- Hranolky položte na připravený plech a rozložte je do jedné vrstvy.
- Pečte 15 minut, poté vyjměte plech z trouby a hranolky otočte na druhou stranu (opět se snažte zajistit, aby byly hranolky v pěkné rovnoměrné vrstvě, aby se pěkně propekly).
- Plech vložte zpět do trouby a pokračujte v pečení hranolků dalších 15 minut, nebo dokud nejsou hranolky zvenčí zlatavě hnědé a uvnitř měkké.
- Kedlubnové hranolky přendejte do servírovací misky.
- Pokud chcete, ozdobte jarní cibulkou.
- Podávejte!