Tato jednoduchá bábovka s polevou má luxusní pomerančovou chuť, kterou budete chtít zakusit znovu a znovu. Skvěle se hodí k odpolední kávě, servírovat ji ale můžete i jako snídani či svačinku.
INGREDIENCE
Na bábovku:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 šálek změklého másla
- 2 šálky krystalového cukru
- 5 velkých vajec
- 3/4 šálku podmáslí
- 1/3 šálku čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžíce pomerančové kůry
- 1 lžička vanilky
- 1/2 lžičky pomerančového extraktu (volitelně)
Na polití:
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy
Na polevu:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1-2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce pomerančové kůry
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 175°C.
- Nastříkáme formu na bábovku olejem ve spreji.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Elektrickým šlehačem šleháme máslo a cukr, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidáváme vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošleháme.
- Smícháme podmáslí s pomerančovou kůrou, pomerančovým džusem, vanilkovým extraktem a pomerančovým extraktem (pokud používáte).
- Přidáváme moučnou směs do směsi másla, cukru a vajec (šlehač mějte nastavený na nízké úrovni) ve třech částech střídavě s podmáslím, počínaje a konče moučnou směsí.
- Šleháme, dokud se vše nespojí, ale nepřemícháme to.
- Nalijeme těsto do připravené formy.
- Pečeme, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, 45–55 minut.
- Zatímco se bábovka peče, připravíme si první polevu tak, že v malé pánvi na mírném ohni zahřejeme krystalový cukr a pomerančovou šťávu
- Přivedeme k varu a mícháme.
- Jakmile se cukr rozpustí, stáhneme z ohně a necháme uležet, dokud nebude bábovka hotová.
- Po dokončení necháme bábovku 10 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopíme na mřížku.
- Pomocí mašlovačky rovnoměrně rozetřeme polevu po vršcích a bocích bábovky.
- Necháme uschnout a úplně vychladnout.
- Další polevu uděláme tak, že vyšleháme moučkový cukr se šťávou a kůrou.
- Pro požadovanou konzistenci použijeme 1-2 polévkové lžíce pomerančové šťávy.
- Pokapeme bábovku polevou a necháme zaschnout, asi 30 minut.
- Opatrně přeneseme bábovku na servírovací talíř.
- Skladujeme volně zakryté až 3 dny.