Kdykoliv se peče jakékoliv cukroví, kdy se dva kousky lepí k sobě dobrou náplní, stojí to za to. Slepovat můžete máslovým krémem, pikantní marmeládou, nebo také populární Nutellou. V tomto případě použijeme latinskoamerickou verzi mléčného karamelu Dulce de leche.
Ingredience:
- 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 vrchovatá lžička mleté skořice
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 a 1/2 hrnku změklého másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce mléka
- 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
- 1 plechovka mléčného karamelu Dulce de leche
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si plech na pečení vyložený pečícím papírem.
- Ve velké míse smícháme mouku, skořici a kypřící prášek do pečiva.
- V jiné míse našleháme máslo s cukrem pomocí elektrického ručního mixéru do světlé a nadýchané hmoty.
- Přidáme vejce, mléko, vanilkový extrakt a znovu důkladně promícháme.
- Postupně začneme za stálého míchání přisypávat moučnou směs do máslové směsi.
- Těsto po částech vložíme do lisu na cukroví a vytlačujeme sušenky ve tvaru, který máme zrovna po ruce rovnou na pečící plech.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 10–12 minut, případně dokud nebude mít cukroví zlatavý nádech.
- Hotové sušenky vyndáme z trouby a necháme pár minut odpočívat na plechu.
- Poté přendáme na kuchyňskou mřížku, aby cukroví zcela vychladlo.
- Nakonec potřeme vždy jednu polovinu lžičkou Dulce de leche a přiklopíme druhou polovinou.
- Kdo chce, může ještě pocákat rozpuštěnou čokoládou, ale není to potřeba.