Určitě všichni znáte to období, když se s přáteli či sousedy zdravíme se slovy, nechceš cuketu? Pokud máte přebytky a nikdo je nechce, udělejte si z nich tuto vynikající nakládanou směs. A když zkusíte třeba recepty na vepřové kotlety, máte k nim ideální přílohu.
Ingredience:
- 2 kg cukety
- 500 g papriky
- 250 g mrkve
- 250 g cibule
- 100 g cukru
- 50 g soli
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 ml octa
Postup:
- Všechnu zeleninu si důkladně očistíme, mrkev je lepší oloupat škrabkou jako cuketu.
- Z cuket odstraníme semínka a spolu s mrkví je nahrubo nastrouháme.
- Cibuli nasekáme najemno a papriky nakrájíme na tenké proužky.
- K nakrájené zelenině přidáme olej, ocet, cukr a sůl.
- Směs necháme odstát aspoň dvě hodiny, aby zelenina pustila šťávu.
- Nakonec plníme do čistých sklenic, které uzavřeme pomocí víčka a zavařujeme 20 minut.
Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji