Svíčková patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Všichni ji známe připravovanou s hovězím masem, ale skvěle chutná i s masem vepřovým. Použijte vepřovou panenku a nebudete zklamáni!
INGREDIENCE
- 450 g vepřové panenky
- 60 g uzené slaniny
- 1 větší cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 100 ml smetany ke šlehání 33%
- 3 lžíce smetany 20%
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list
- 4 kuličky černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- sůl dle chuti
- mletý černý pepř dle chuti
- mletá paprika dle chuti
- špetka krystalového cukru
- šťáva z 1 citronu
POSTUP
- Vepřovou panenku omyjte a osušte.
- Zeleninu očistěte, umyjte a nakrájejte na kolečka a kostičky.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do rozpáleného hrnce pustit tuk.
- Do hrnce poté přidejte nakrájenou cibuli se špetkou cukru a opečte.
- Přidejte maso a opečte ho ze všech stran.
- Maso odložte do mísy a do hrnce k cibuli přidejte zeleninu.
- Přidejte mletou papriku a podlijte vodou.
- Vraťte do hrnce zpět maso a pod pokličkou duste 40 minut.
- Když je maso a zelenina měkké, promíchejte smetanu ke šlehání s moukou.
- Vyndejte maso a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte do hrnce smetanu s moukou a nechte přejít varem.
- Nakonec přidejte i 20% smetanu, promíchejte a nechte na slabém plameni probublat.
- Ochuťte šťávou z jednoho citronu.
- Podávejte s domácím knedlíkem, kolečkem citrónu a brusinkami.
- Dobrou chuť!
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek, kde se dočtete vše potřebné pro správnou volbu. Kdo vyhrál v našem srovnání?