Lahodný a jemný pokrm z vepřového masa, smetany, cideru, jablek a kaštanů je skvělý na zahřátí během zimních dní. Připravte si ho v pomalém hrnci či klasicky na varné desce.
INGREDIENCE
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg vepřové plece, nakrájené na kostky
- 200 g nakrájené prorostlé slaniny
- 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
- 2 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 2 pastiňáky, oloupané a nakrájené na kostičky
- 200 g vařených kaštanů
- 3 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
- 120 ml suchého cideru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
- 120 ml kuřecího vývaru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
- 1 polévková lžíce nasekané šalvěje nebo 2 lžičky sušené šalvěje
- 1 lžička soli
- 60 ml smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce kukuřičné mouky či škrobu, zředěné v 1 polévkové lžíci studené vody
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
Metoda bez pomalého hrnce:
- Vepřové maso osolte a opepřete.
- Rozpalte olej v litinovém hrnci s poklicí.
- Opékejte vepřové maso po dávkách na středně vysokém ohni.
- Hrnec masem nepřeplňujte, protože se pak maso spíše dusí než restuje.
- Orestované maso dejte stranou.
- Přidejte vepřové sádlo a vařte, dokud se nezbarví a nezačne se v hrnci tvořit část tuku.
- Hrnec podlijte troškou jablečného cideru nebo vývaru a oškrábejte všechny zhnědlé kousky.
- Snižte teplotu, přidejte cibuli a vařte 5 minut za občasného míchání.
- Vmíchejte na plátky nakrájený česnek, pastiňák, jablka, sůl, šalvěj (pokud používáte), 1 šálek (250 ml) cideru a 1 šálek (250 ml) kuřecího vývaru.
- Přiveďte k varu.
- Vraťte vepřové maso do hrnce a promíchejte.
- Přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dvě hodiny, dokud vepřové maso nezměkne.
- Vyndejte z trouby a na sporáku přiveďte k mírnému varu.
- Vmíchejte smetanu a kaši z kukuřičné mouky a zahřívejte 3–4 minuty.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Metoda s pomalým hrncem:
- Postupujte podle pro metodu bez pomalého hrnce a poté vše přeneste do pomalého hrnce.
- Vařte na nízkou teplotu 7-8 hodin nebo 5-6 na vysokou teplotu.