Krůtí roláda se žampiony a pórkem

Krůtí roláda se žampiony a pórkem
Příprava: 120 minut Vaření: 100 minut Počet porcí: 5

Tento recept na krůtí roládu je vhodný pro každou příležitost a jeho příprava je překvapivě snadná. Vyzkoušejte ho i vy!

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 2 pórky nakrájené na tenké plátky
  • 2 řapíky řapíkatého celeru nakrájené najemno (asi ½ šálku)
  • 230 g žampionů, najemno nasekaných v kuchyňskem robotu        
  • ½ lžičky sušeného estragonu
  • sůl a pepř na dochucení
  • ¼ šálku dezertního vína (např. Marsala)
  • ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
  • 1 (cca kilové) vykostěné krůtí prso

POSTUP

  • Předehřejte velkou pánev na střednín plameni.
  • Rozpusťte máslo a restujte pórek a řapíkatý celer, dokud nezačnou měknout – asi 8 minut.
  • Přidejte žampiony a estragon a dále restujte asi 10 minut, dokud se tekutina neodpaří.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Přidejte do pánve dezertní víno a seškrábněte dno pánve plochou špachtlí, abyste získali všechny hnědé kousky.
  • Pánev stáhněte z plotny a vmíchete petrželku a šalvěj.
  • Zeleninu znovu osolte podle chuti a náplň nechte vychladnout.
  • Krůtí prso položte na prkénko.
  • Ostrý nůž držte rovnoběžně s prkýnkem a zatlačte dlaní volné ruky směrem dolů na krůtí prso.
  • Překrojte delší stranu prsa ve třetině délky od horní části a zastavte se, než prso úplně proříznete.
  • Otočte prso o 180 stupňů a znovu prso překrojte rovnoběžně s prkýnkem do třetiny od horní části prsa.
  • Prso opět nepřeřízněte úplně.
  • Nyní byste měli být schopni prso otevřít jako harmoniku.
  • Položte takto připravené prso naplocho na prkýnku.
  • Lehce ho naklepejte.
  • Krůtí maso ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem a poté rovnoměrně naneste na prsa náplň.
  • Srolujte maso kolem náplně a v pravidelných intervalech zavažte.
  • Pečte krůtů při 175 stupních Celsia po dobu asi 75 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu krůty nedosáhne teploty 71˚C.
  • Roládu vyndejte z trouby a před krájením a podáváním ji nechte deset minut odpočívat na prkénku volně zakrytou fólií.
Roláda plněná žampiony a pórkem servírovaná na talíři s bramborovou kaší a zelenými fazolkami.
www.bluejeanchef.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.