Tento recept na krůtí roládu je vhodný pro každou příležitost a jeho příprava je překvapivě snadná. Vyzkoušejte ho i vy!
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 2 pórky nakrájené na tenké plátky
- 2 řapíky řapíkatého celeru nakrájené najemno (asi ½ šálku)
- 230 g žampionů, najemno nasekaných v kuchyňskem robotu
- ½ lžičky sušeného estragonu
- sůl a pepř na dochucení
- ¼ šálku dezertního vína (např. Marsala)
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 1 (cca kilové) vykostěné krůtí prso
POSTUP
- Předehřejte velkou pánev na střednín plameni.
- Rozpusťte máslo a restujte pórek a řapíkatý celer, dokud nezačnou měknout – asi 8 minut.
- Přidejte žampiony a estragon a dále restujte asi 10 minut, dokud se tekutina neodpaří.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Přidejte do pánve dezertní víno a seškrábněte dno pánve plochou špachtlí, abyste získali všechny hnědé kousky.
- Pánev stáhněte z plotny a vmíchete petrželku a šalvěj.
- Zeleninu znovu osolte podle chuti a náplň nechte vychladnout.
- Krůtí prso položte na prkénko.
- Ostrý nůž držte rovnoběžně s prkýnkem a zatlačte dlaní volné ruky směrem dolů na krůtí prso.
- Překrojte delší stranu prsa ve třetině délky od horní části a zastavte se, než prso úplně proříznete.
- Otočte prso o 180 stupňů a znovu prso překrojte rovnoběžně s prkýnkem do třetiny od horní části prsa.
- Prso opět nepřeřízněte úplně.
- Nyní byste měli být schopni prso otevřít jako harmoniku.
- Položte takto připravené prso naplocho na prkýnku.
- Lehce ho naklepejte.
- Krůtí maso ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem a poté rovnoměrně naneste na prsa náplň.
- Srolujte maso kolem náplně a v pravidelných intervalech zavažte.
- Pečte krůtů při 175 stupních Celsia po dobu asi 75 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu krůty nedosáhne teploty 71˚C.
- Roládu vyndejte z trouby a před krájením a podáváním ji nechte deset minut odpočívat na prkénku volně zakrytou fólií.