Tato luxusní krůtí roláda plněná směsí rýže, špenátu, mrkve a fety zaujme všechny strávníky! A s naším receptem ji hravě zvládnete.
INGREDIENCE
- ¼ šálku nevařené rýže arborio
- 1 a ½ lžičky soli, nebo podle chuti
- 1 střední stroužek česneku, oloupaný a jemně rozdrcený
- 1 lžička olivového oleje
- 280 g čerstvého baby špenátu
- 1 střední mrkev, jemně nakrájená
- 2 lžičky sušeného oregána
- ¾ lžičky mletého koriandru
- ½ šálku rozdrobeného sýru feta
- 3 lžíce čerstvého kopru, nakrájeného
- 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry
- 1 velké vejce, rozšlehané
- ¼ lžičky černého pepře, čerstvé mletého
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- 1 kg vykostěného krůtího prsa bez kůže, rozkrojeného jako otevřená kniha a zploštělého na tloušťku cca 0,5 kg
POSTUP
- Vařte rýži ve velkém hrnci v osolené vroucí vodě do měkka, asi 15 minut.
- Mezitím na prkénku nasekejte česnek se 1/4 lžičky soli a rozdrťte na pastu.
- Dejte stranou.
- Ve velkém širokém hrnci s poklicí rozehřejte na středním plameni olej.
- Přidejte špenát, mrkev, 1/4 lžičky soli a 1 lžičku vody.
- Vařte přikryté za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, 3–5 minut.
- Sundejte z plotny, ihned vmíchejte česnekovou směs, 1 lžičku oregana a koriandr, poté přendejte na velký talíř a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Mezitím sceďte rýži, rozložte ji na velký talíř a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, asi 5 minut.
- Špenátovou směs rukama vymačkejte po malých hrstkách, poté přendejte na prkénko a nasekejte nahrubo.
- V misce smíchejte špenát, vychladlou rýži, fetu, 2 lžíce kopru, citronovou kůru, vejce, 1/4 lžičky soli a štědrou špetku pepře.
- Položte plát krůtího prsa naplocho a ochuťte 1/2 lžičkou soli a štědrou špetkou pepře.
- Navrch rozprostřete špenátovou náplň a ponechte cca centimetrový okraj.
- Začněte rolovat na dlouhé straně a srolujte do rolády.
- Předehřejte troubu na 200 °C a rošt dejte doprostřed.
- Mezitím v malé pánvi nebo hrnci smíchejte máslo, bobkové listy, zbývající lžíci kopru, 1 lžičku oregana a štědrou špetku pepře.
- Zahřívejte na středně nízké teplotě, dokud se máslo nerozpustí.
- Odstraňte z tepla.
- Vložte roládu do zapékací mísy.
- Potřete směsí másla, poté dochuťte 1/4 lžičky soli a štědrou špetkou pepře.
- Bobkové listy zastrčte pod provázek.
- Pečte, dokud teploměr vložený do nejtlustší části nezaznamená 73ºC, 40–45 minut.
- Vyjměte roládu z trouby.
- Přendejte na prkénko a nechte alespoň 15 minut odpočinout.
- Poté ji nakrájejte na tenké plátky napříč na 16 kousků.
- Užijte si to!