Gratinovaný květák s cuketou

Gratinovaný květák s cuketou
Příprava: 60 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 4

Vynikající zeleninový pokrm dochucený bylinkami a parmazánem zachutná i těm, kteří cuketu nemají zrovna v lásce. Smetany je v něm tak akorát a přidané mléko zabraňuje tomu, aby bylo jídlo příliš těžké pro váš žaludek. Skvěle se hodí ke grilovanému masu a sklence vína.

INGREDIENCE

  • 1 velká hlávka květáku
  • sůl dle chuti
  • 600 g cukety, hrubě nastrouhané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 šálku nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 lžičky jemně mletého černého pepře
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 šálku mléka
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání
  • 2/3 šálku strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky

POSTUP

  • Květák zbavte jádřince a zbytek rozeberte na menší kousky.
  • Poté ho pomocí kuchyňského robota (nebo ostrého nože) rozdrťte tak, aby vám vznikly malé kousky, které připomínají zrnka rýže.
  • Dávejte pozor, aby směs neztuhla, možná budete muset pracovat po dávkách.
  • Měli byste získat asi 3 a 1/2 šálků květákové rýže.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Zapékací misku lehce potřete olivovým olejem a dejte stranou.
  • Smíchejte 1 čajovou lžičku soli a nastrouhanou cuketu a dejte ji do cedníku umístěného nad mísu.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni, přidejte cibuli a velkou špetku soli a restujte za stálého míchání, dokud cibule nezměkne, asi 4–5 minut.
  • Mezitím vymačkejte hrst cukety nad miskou, aby zachytila ​​šťávu, odstraňte většinu vody z cukety, čímž získáte 2/3 šálku cukety.
  • Když cibule změkne, snižte plamen na střední teplotu a vmíchejte květák, česnek, cuketu, 1/2 lžičky soli a pepř.
  • Restujte asi 7-8 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Do směsi přisypte mouku a míchejte.
  • Postupně vmíchejte odloženou vodu z cukety, mléko a smetanu, udržujte teplotu na střední, aby se mléčné výrobky nesrazily.
  • Vařte 2-3 minuty.
  • Odstraňte z tepla.
  • Vmíchejte 1/3 šálku parmazánu, rozmarýn a petrželku.
  • Nalijte do připravené zapékací mísy a pečte 20 minut.
  • Vyjměte z trouby a posypte zbývajícím sýrem (můžete přidat i více, chcete-li).
  • Vraťte do trouby na dalších asi 10 minut.
  • Dobrou chuť!
Zapékaný květák s cuketou v zapékací misce se lžící, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.relishingit.com

Máme pro vás také chutné recepty na květákový mozeček 4x jinak. Výborná česká klasika!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.