Vynikající zeleninový pokrm dochucený bylinkami a parmazánem zachutná i těm, kteří cuketu nemají zrovna v lásce. Smetany je v něm tak akorát a přidané mléko zabraňuje tomu, aby bylo jídlo příliš těžké pro váš žaludek. Skvěle se hodí ke grilovanému masu a sklence vína.
INGREDIENCE
- 1 velká hlávka květáku
- sůl dle chuti
- 600 g cukety, hrubě nastrouhané
- 2 lžíce olivového oleje
- 3/4 šálku nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 lžičky jemně mletého černého pepře
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/4 šálku mléka
- 1/3 šálku smetany ke šlehání
- 2/3 šálku strouhaného parmazánu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
POSTUP
- Květák zbavte jádřince a zbytek rozeberte na menší kousky.
- Poté ho pomocí kuchyňského robota (nebo ostrého nože) rozdrťte tak, aby vám vznikly malé kousky, které připomínají zrnka rýže.
- Dávejte pozor, aby směs neztuhla, možná budete muset pracovat po dávkách.
- Měli byste získat asi 3 a 1/2 šálků květákové rýže.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Zapékací misku lehce potřete olivovým olejem a dejte stranou.
- Smíchejte 1 čajovou lžičku soli a nastrouhanou cuketu a dejte ji do cedníku umístěného nad mísu.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni, přidejte cibuli a velkou špetku soli a restujte za stálého míchání, dokud cibule nezměkne, asi 4–5 minut.
- Mezitím vymačkejte hrst cukety nad miskou, aby zachytila šťávu, odstraňte většinu vody z cukety, čímž získáte 2/3 šálku cukety.
- Když cibule změkne, snižte plamen na střední teplotu a vmíchejte květák, česnek, cuketu, 1/2 lžičky soli a pepř.
- Restujte asi 7-8 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Do směsi přisypte mouku a míchejte.
- Postupně vmíchejte odloženou vodu z cukety, mléko a smetanu, udržujte teplotu na střední, aby se mléčné výrobky nesrazily.
- Vařte 2-3 minuty.
- Odstraňte z tepla.
- Vmíchejte 1/3 šálku parmazánu, rozmarýn a petrželku.
- Nalijte do připravené zapékací mísy a pečte 20 minut.
- Vyjměte z trouby a posypte zbývajícím sýrem (můžete přidat i více, chcete-li).
- Vraťte do trouby na dalších asi 10 minut.
- Dobrou chuť!
Máme pro vás také chutné recepty na květákový mozeček 4x jinak. Výborná česká klasika!