Co je hummus? U nás lze říct, že jde o pomazánku z cizrny. Obsahuje i další přísady, které jsou obsaženy v tomto základním receptu.
Tento pokrm má nadmíru pozitiv pro naše tělo. Třeba napomáhá redukci hmotnosti a léčbě srdečních onemocnění.
Co budeme potřebovat
- 1 plechovka cizrny nebo 1 a ½ hrnku vařené cizrny (což je ¾ hrnku sušené cizrny)
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ hrnku citronové šťávy
- 1 střední stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- ½ hrnku tahini sezamové pasty (viz tip)
- 2-4 lžíce ledové vody
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup
- Pokud máte čerstvou cizrnu, budete ji muset uvařit.
- Cizrnu dejte na pánvičku, přisypejte sodu, podlijte vodou a nechte vařit asi 20 minut, aby se cizrna rozvařila.
- Mezitím si rozmixujte citronovou šťávu spolu s česnekem a solí najemno.
- Počkejte 10 minut, aby se ingredience rozležely.
- Poté do mixéru přidejte tahini. Mixujte, dokud nebude mít krémovou konzistenci.
- Do pasty přidejte ledovou vodu a mixujte dohladka.
- Pokud je tahini moc hustá, přilijte o 1 až 2 lžíce více vody. (V procesu mixování občas pastu ze stěny mixéru seškrábejte).
- Uvařenou cizrnu prolejte ledovou vodou (asi 30 sekund).
- K pastě přidejte uvařenou cizrnu, kmín a mixujte.
- V průběhu přilévejte olej a mixujte, dokud hummus nebude mít dokonale hladkou konzistenci.
- Trvá to asi 2 minuty, tak buďte trpěliví.
- Případně přidejte další lžíci (i víc) ledové vody.
- Ochutnejte, zda není potřeba dochutit solí nebo citronovou šťávou navíc. Případně dochuťte a ještě chvilku mixujte.
- Hotový hummus si dejte do skleniček nebo misek a ozdobte oblíbenými bylinkami.
- V lednici vydrží až týden.
Tipy, jak můžete tento základní recept na hummus vylepšit:
Zelený hummus
Přidejte k cizrně ¾ hrnku jakýchkoliv zelených bylinek.
Hummus se sušenými rajčaty
Přidejte k cizrně ¾ hrnku sušených rajčat nakládaných v oleji (scezených).
Hummus s černými olivami
K cizrně přidejte ¾ hrnku černých oliv.
Máte-li rádi luštěninové pomazánky, hummus pro vás bude skvělou volbou!