Slyšeli jste někdy o lahodných koláčích “Red Velvet”? Doslova to znamená “rudý samet” a tento název přesně vystihuje jejich podstatu: jsou na pohled zbarvené do červena a na jazyku jsou heboučké jako jemný samet. Vyzkoušejte osvědčený recept nasametový koláč z červené řepy i vy!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 2 – 3 velké řepy
- 175 ml rostlinného oleje
- 200 g krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na vanilkovou polevu
- 225 g smetanového sýra (žervé, mascarpone)
- 120 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce smetany ke šlehání (33% tuku)
- 1 vanilkový lusk
- 1 špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Jemně oloupejte a nastrouhejte řepu a nastrouhejte ji na jemno.
- Vyšlehejte olej s cukrem do pěny a přidejte vejce.
- Smíchejte všechny suché ingredience a opatrně vmíchejte společně s řepou do mokré směsi.
- Těsto vlijte do formiček na muffiny, které jsou vymazané nebo vyložené košíčky na muffiny.
- Pečte cca 25-30 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Smíchejte všechny ingredience na polevu a vyšlehejte na vysokém stupni do hladka.
- Poté pomocí zdobícího sáčku naneste rovnoměrně na muffiny a dejte vychladit na alespoň 3 hodiny do lednice.
Milujete americké muffiny? Vyzkoušejte i další recepty na sladké muffinky nebo třeba jejich slanou variantu.