Hledáte inspiraci, jak využít batáty? Recepty na batátové polévky jsou jednoduché a moc dobré. Tato varianta je navíc vhodná i pro vegany a vegetariány.
Co budeme potřebovat
- 1 cibule
- 1 lžička česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 2 velké mrkve
- 4 velké batáty
- 2 hrnky zeleninového (nebo masového) vývaru
- 400 ml kokosové šlehačky (nebo kokosového mléka)
- ¼ hrnku burákového másla (nebo jiné ořechové)
- mořská sůl a černý pepř dle chuti
Na ozdobu
- koriandr a černý pepř
Postup
- Nakrájejte si cibuli na kostičky, dejte ji orestovat na olivovém oleji, přidejte prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
- Přidejte kajenský pepř a muškátový oříšek.
- Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a na kostky nakrájené sladké brambory a chvíli restujte.
- Podlijte vývarem, kokosovou šlehačkou, uveďte k varu, a pak ztlumte plamen a nechte probublávat, dokud nebude zelenina měkká.
- Ke konci přidejte burákové máslo a zamíchejte.
- Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem najemno.
- Dochuťte pepřem a solí dle chuti.
- Servírujte posypané černým pepřem a (čerstvým) koriandrem.
Přemýšlíte, co dobrého si ke kaši z batátů udělat? Co třeba vyzkoušet recept na masovou roládu pokaždé na jiný způsob? Hned máte inspiraci na několik jídelníčků dopředu.