Perníkové řezy s povidly

Perníkové řezy s povidly
Příprava: 30 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 10

Nadýchané a chutné řezy můžeme připravit k víkendovému odpoledni nebo i k sváteční chvíli.

Co budeme potřebovat

  • 460 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g medu
  • 2 vejce
  • sklenka švestkových povidel
  • několik fíků nakrájených nadrobno
  • několik nakrájených datlí
  • 1/2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrsti oloupaných nasekaných mandlí
  • 3 lžíce rumu

Postup

  1. Do mouky přidáme kypřící prášek, koření, cukr, vklepneme vejce a přidáme med.
  2. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do folie a necháme uležet do druhého dne v chladu.
  3. Druhý den těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme si dva pláty.
  4. Těsto si můžeme vyválet přímo na pečícím papíru, lépe se s ním pracuje.
  5. Připravíme si náplň.
  6. Do povidel vmícháme nadrobno nakrájené fíky, datle, přidáme nasekané ořechy a mandle.
  7. Nakonec dochutíme rumem a dobře promícháme.
  8. Jeden plát přendáme i s papírem na plech, potřeme náplní a opatrně na náplň přendáme druhý plát.
  9. Na několika místech propícháme vidličkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme lehce dozlatova.
  10. Ještě teplé nakrájíme na malé kostičky asi 2 x 2 cm, necháme úplně vychladnout a uložíme v chladu.

Víte, že povidla obsahují také vlákninu, která pozitivně podporuje činnost hladké svaloviny střev při průchodu poživatiny trávicím traktem.
V povidlech se nachází také minerální látky. Z nich je třeba na prvním místě zmínit draslík – prvek snižující hodnoty krevního tlaku, prvek podílející se na syntéze glykogenových zásob. Pro jedince s vysokým krevním tlakem je pozitivní také přítomnost hořčíku a velmi nízké množství sodíku.

Košíček plný nadýchaného perníku.
Zdroj: mindfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.