Domovem tofu je Asie, a proto i nejčastější recepty z tofu patří právě do čínské, japonské nebo vietnamské kuchyně. Vyzkoušejte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananasem okořeněné čerstvým zázvorem.
Co budeme potřebovat
Na teriyaki omáčku
- 1/2 hrnku sójové omáčky
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1/4 hrnku ananasové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce škrobu
- 1 polévková lžíce vody
Na tofu a zeleninu
- 250 g uzeného tofu
- 1/2 velké červené cibule
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 žluté papriky
- 250 g ananasu (můžete použít i konzervovaný)
Postup
- Nejprve si připravte teriyaki omáčku: všechny suroviny smíchejte v hrnci na mírném ohni a nechte cca 2 minuty povařit za stálého míchání. Poté odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Tofu nakrájejte na kostky cca 1×1 cm a zalijte teriyaki omáčkou. Nechte marinovat alespoň 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Do pekáčku vysypeme nakrájené marinované tofu, papriku, ananas a cibuli
- Pečte cca 30 minut a během pečení několikrát otočte.
- Po upečení vyjměte z trouby, potřete zbylou marinádou a ihned podávejte např. s rýží.
Cizrna patří mezi nejzdravější potraviny, nebojte se vyzkoušet i další skvělé cizrnové recepty!