Retro klasika, které málokdo odolá! Co je lepší než pořádná nálož čokolády, šlehačky a višní? Tak pojďme na to!
INGREDIENCE
Na korpus:
- 3 středně velká vejce, pokojové teploty
- 125 g (½ šálku) cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 75 ml (5 lžic) oleje neutrální chuti
- 75 g (½ šálku) hladké mouky
- 50 g (½ šálku) neslazeného holandského kakaa
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce cukru plus něco navíc
- máslo na vymazání formy
Na náplň:
- 680 g zavařených višní (uchovejte si z nich i višňovou šťávu)
- 2 lžíce kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
- 25 g (2 lžíce) cukru
- 2 pláty zlaté želatiny
- 500 ml (2 šálky) smetany ke šlehání
- 3 lžíce rumu
- 150 g hořké čokolády
- čerstvé višně na ozdobu
POSTUP
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Dno kulaté 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem a dno a boky vymažte máslem.
- Šlehejte vejce, cukr a vanilku asi 5 minut, poté zakápněte olejem a šlehejte, dokud se nezapracuje.
- Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
- Jemně vmíchejte suché ingredience do vaječné směsi.
- Nalijte do formy a pečte uprostřed předehřáté trouby 25-30 minut, dokud korpus nevykyne.
- Vyndejte z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě.
- Rošt vyložte pečicím papírem a korpus převraťte vzhůru nohama, vyjměte formu a nechte vychladnout, než odlepíte vrchní papír.
- Višně sceďte a nechte si 150 ml šťávy.
- Smíchejte 2 lžíce šťávy s kukuřičnou moukou.
- Višně s cukrem prohřejte v hrnci, promíchejte se směsí kukuřičné mouky a vařte do zhoustnutí.
- Nechte vychladnout.
- Plátky želatiny vložte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 5 minut změknout.
- Po 5 minutách vymačkejte co nejvíce tekutiny, pak dejte želatinu do kastrůlku se 3 lžícemi smetany a zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí.
- Elektrickým mixérem vyšlehejte smetanu do tuha.
- Když se želatina rozpustí, stáhněte ji z plotny a nechte vychladnout.
- Do želatiny přidejte dvě velké lžíce šlehačky a promíchejte, poté směs jemně přimíchejte zpět do šlehačky.
- Přeneste ¼ krému do sáčku s hvězdicovou zdobící tryskou.
- Zoubkovaným nožem vodorovně rozkrojte korpus na tři vrstvy.
- Spodní vrstvu položte na servírovací talíř, potřete 1 polévkovou lžící višní nebo rumu, přidejte polovinu višní a vrstvu krému.
- Opakujte s další vrstvou a poté položte třetí vrstvu nahoru.
- Potřete zbylým rumem.
- Na vrch a boky dortu naneste lžící krém.
- Na vršek dortu rovnoměrně nazdobte sáčkem krém a ozdobte čerstvými višněmi.
- Nožem z čokolády udělejte hoblinky, které naneste přes boky a doprostřed dortu.
- Nechte vychladnout.
Vyzkoušejte i naše recepty na konzervování třešní na mnoho způsobů. Který si vyberete vy?