Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort

Retro klasika, které málokdo odolá! Co je lepší než pořádná nálož čokolády, šlehačky a višní? Tak pojďme na to!

INGREDIENCE

Na korpus:

  • 3 středně velká vejce, pokojové teploty
  • 125 g (½ šálku) cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 75 ml (5 lžic) oleje neutrální chuti
  • 75 g (½ šálku) hladké mouky
  • 50 g (½ šálku) neslazeného holandského kakaa
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru plus něco navíc
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 680 g zavařených višní (uchovejte si z nich i višňovou šťávu)
  • 2 lžíce kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
  • 25 g (2 lžíce) cukru
  • 2 pláty zlaté želatiny
  • 500 ml (2 šálky) smetany ke šlehání
  • 3 lžíce rumu
  • 150 g hořké čokolády
  • čerstvé višně na ozdobu

POSTUP

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  2. Dno kulaté 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem a dno a boky vymažte máslem.
  3. Šlehejte vejce, cukr a vanilku asi 5 minut, poté zakápněte olejem a šlehejte, dokud se nezapracuje.
  4. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
  5. Jemně vmíchejte suché ingredience do vaječné směsi.
  6. Nalijte do formy a pečte uprostřed předehřáté trouby 25-30 minut, dokud korpus nevykyne.
  7. Vyndejte z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě.
  8. Rošt vyložte pečicím papírem a korpus převraťte vzhůru nohama, vyjměte formu a nechte vychladnout, než odlepíte vrchní papír.
  9. Višně sceďte a nechte si 150 ml šťávy.
  10. Smíchejte 2 lžíce šťávy s kukuřičnou moukou.
  11. Višně s cukrem prohřejte v hrnci, promíchejte se směsí kukuřičné mouky a vařte do zhoustnutí.
  12. Nechte vychladnout.
  13. Plátky želatiny vložte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 5 minut změknout.
  14. Po 5 minutách vymačkejte co nejvíce tekutiny, pak dejte želatinu do kastrůlku se 3 lžícemi smetany a zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí.
  15. Elektrickým mixérem vyšlehejte smetanu do tuha.
  16. Když se želatina rozpustí, stáhněte ji z plotny a nechte vychladnout.
  17. Do želatiny přidejte dvě velké lžíce šlehačky a promíchejte, poté směs jemně přimíchejte zpět do šlehačky.
  18. Přeneste ¼ krému do sáčku s hvězdicovou zdobící tryskou.
  19. Zoubkovaným nožem vodorovně rozkrojte korpus na tři vrstvy.
  20. Spodní vrstvu položte na servírovací talíř, potřete 1 polévkovou lžící višní nebo rumu, přidejte polovinu višní a vrstvu krému.
  21. Opakujte s další vrstvou a poté položte třetí vrstvu nahoru.
  22. Potřete zbylým rumem.
  23. Na vrch a boky dortu naneste lžící krém.
  24. Na vršek dortu rovnoměrně nazdobte sáčkem krém a ozdobte čerstvými višněmi.
  25. Nožem z čokolády udělejte hoblinky, které naneste přes boky a doprostřed dortu.
  26. Nechte vychladnout.
Čokoládový dort se šlehačkou a višněmi.
www.daysofjay.com

Vyzkoušejte i naše recepty na konzervování třešní na mnoho způsobů. Který si vyberete vy?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.