Vyzkoušejte tuto tradiční norskou rybí polévku za chladného podzimního dne. Krásně vás zahřeje!
INGREDIENCE
- 200 filetu z tresky
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l rybího vývaru
- 0,5 citronu
- 2 žloužky
- 1 dl smetany ke šlehání
- sůl
- pažitka, čerstvá
- 1 plátek celeru
- 0,5 lžičky kari
- 0,25 lžičky cayenského pepře
POSTUP
- Rybu nakrájíme na kostičky, dále nakrájíme na kostičky i polovinu mrkve, celer a petržel.
- Nakrájíme na plátky zbývající množství mrkve.
- Rozpustíme máslo, vmícháme mouku a přidáme rybí vývar.
- Polévku mícháme do hladka.
- Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a necháme cca 15 minut vařit.
- Vyjmeme zeleninu z polévky.
- Citronovou šťávu promícháme s kari, kajenským pepřem, žloutkem a smetanou a přidáme do polévky.
- Přidáme rybu, plátky mrkve a necháme polévku dusit, dokud se ryba neprovaří, cca 5 minut.
- Dochutíme solí.
- Polévku posypeme pažitkou a podáváme s chlebem.