Kombinace králíka a fenyklu může být pro někoho trochu neobvyklá. Dejte tomu však šanci! Jedná se totiž o skvělou pochoutku, na které si pochutná celá vaše rodina!
INGREDIENCE
- 1 králík naporcovaný na 8 kusů
- 4 velké stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 2 bulvy fenyklu nakrájené na klínky
- 1 velká cibule nakrájená na měsíčky
- 85 g pancetty, nasekané
- 1 lžička fenyklových semínek
- ½ šálku nahrubo nasekaných listů fenyklu
- ¾ šálku bílého vína
- ½ šálku kuřecího vývaru
POSTUP
- Vložte do mixéru 2 velké stroužky česneku, rozmarýn, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře a lžíci olivového oleje a vytvořte pastu.
- Potřete pastou kousky králíka a dejte přes noc do lednice.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Použijte pekáč nebo zapékací mísu dostatečně velkou, aby se do ní vešly kousky králíka, cibule a fenykl.
- Okolo králíka a mezi kousky položte fenykl, cibuli, pancettu, 2 stroužky česneku a semena fenyklu a navrch položte polovinu fenyklových listů.
- Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Pečte 30 minut.
- Přidejte ½ šálku bílého vína a pečte další hodinu.
- Každých 15 minut podlévejte šťávou z pekáče.
- Pokud je v pekáči málo tekutiny, přidejte více vína nebo vody.
- Zvyšte teplotu na 230 stupňů Celsia.
- Pečte dalších 15 minut, dokud králík nezíská zlatohnědou barvu.
- Kousky králíka otočte a pečte dalších 15 minut, během kterých ho ještě jednou podlejte.
- Fenykl a cibule by měly být měkké a pěkně opečené.
- Přendejte králíka a zeleninu na nahřátý talíř a udržujte v troubě teplé, zatímco budete připravovat omáčku.
- Dejte pekáč nad hořáky na vysokou teplotu a zalijte ¼ šálkem bílého vína a kuřecím vývarem.
- Z pekáče seškrábněte všechny hnědé kousky a svařte tekutinu asi na polovinu.
- Nechte prohřívat asi 3 až 5 minut.
- Králíka posypte zbylými fenyklovými listy a podávejte s omáčkou.