Pečený lilek s česnekem

Pečený lilek s česnekem

Česneku není nikdy dost, a to platí i pro tento recept z lilku.

Co budeme potřebovat

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 30 dkg šunky nebo párků
  • 2 lžíce másla
  • cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • 4 plátky sýra

Postup

  • Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě.
  • Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky.
  • Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme jen zhruba 15 až 20 minut.
  • Na másle tedy orestujeme kostičky rajčete, nakrájenou cibuli, česnek, kostičky lilku a šunku nebo párky.
  • Po 10 minutách průběžného míchání vyjmeme a vložíme do mísy, dochutíme sójovou omáčkou, solí, pepřem, bazalkou.
  • Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a pečeme asi 5 minut, pak náplň překryjeme plátkem sýra a dopečeme dozlatova.
Jednohubky z lilku plněné nádivkou.
Zdroj: viktoriastable.com

Přidejte nakrájené červené chilli papričky a cibuli a citronovou šťávu nahraďte červeným vínem nebo červeným vinným octem.

Bulharské kiopoolu je podobné, ale místo červené papriky se používá zelená paprika a přidávají se rajčata. Nebo se inspirujte našimi recepty na ajvar, určitě si vyberete!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.