Česneku není nikdy dost, a to platí i pro tento recept z lilku.
Co budeme potřebovat
- 2 lilky
- 6 rajčat
- 30 dkg šunky nebo párků
- 2 lžíce másla
- cibulka
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- bazalka
- 4 plátky sýra
Postup
- Lilek podélně rozkrojíme a spaříme ve vařící vodě.
- Pak dužninu opatrně vybereme lžičkou, abychom neporušili slupku. Vydlabanou dužninu přidáme do nádivky.
- Nádivku předem tepelně zpracujeme, protože lilek pak zapékáme jen zhruba 15 až 20 minut.
- Na másle tedy orestujeme kostičky rajčete, nakrájenou cibuli, česnek, kostičky lilku a šunku nebo párky.
- Po 10 minutách průběžného míchání vyjmeme a vložíme do mísy, dochutíme sójovou omáčkou, solí, pepřem, bazalkou.
- Připravenou nádivkou naplníme půlky lilku a pečeme asi 5 minut, pak náplň překryjeme plátkem sýra a dopečeme dozlatova.
Přidejte nakrájené červené chilli papričky a cibuli a citronovou šťávu nahraďte červeným vínem nebo červeným vinným octem.
Bulharské kiopoolu je podobné, ale místo červené papriky se používá zelená paprika a přidávají se rajčata. Nebo se inspirujte našimi recepty na ajvar, určitě si vyberete!