Ajvar z pečeného lilku a paprik

Ajvar z pečeného lilku a paprik

Ajvar je srbská lilková směs s upečenou sladkou paprikou, někdy označovaná jako vegetariánský kaviár. Jeho kouřová chuť se skvěle hodí ke grilovaným nebo pečeným masům, zejména jehněčímu.

Co budeme potřebovat

  • 2 velké lilky
  • 6 velkých červených paprik
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • citronová šťáva z 1 citronu
  • 60 ml kvalitního olivového oleje
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky

Postup

  • Zahřejte troubu na 200 stupňů.
  • Lilek po celé délce propíchejte vidličkou.
  • Omyté lilky a papriky položte na plech s pečicím papírem a opékejte, dokud jejich slupka nezčerná, asi 30 minut.
  • Pečenou zeleninu vložte do žáruvzdorné mísy.
  • Přikryjeme je igelitem a nechejte 10 minut v páře.
  • Oloupejte a vyhoďte zčernalé slupky, stonky a semena.
  • Ve velké misce rozmačkejte nebo nakrájejte zeleninu, podle toho, jak hladký nebo hrubý máte ajvar rádi.
  • Dochutíme solí a pepřem.
  • Přidejte česnek a citronovou šťávu a za stálého míchání zakápněte olejem.
  • Ozdobte nasekanou petrželkou na ozdobu a podávejte.

Přidejte nakrájené červené chilli papričky a cibuli a citronovou šťávu nahraďte červeným vínem nebo červeným vinným octem.

Bulharské kiopoolu je podobné, ale místo červené papriky se používá zelená paprika a přidávají se rajčata. Nebo se inspirujte našimi recepty na ajvar, určitě si vyberete!

Sklenička plná lahodného ajvaru z pečené zeleniny.
Zdroj: jocooks.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.