Ajvar je srbská lilková směs s upečenou sladkou paprikou, někdy označovaná jako vegetariánský kaviár. Jeho kouřová chuť se skvěle hodí ke grilovaným nebo pečeným masům, zejména jehněčímu.
Co budeme potřebovat
- 2 velké lilky
- 6 velkých červených paprik
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- citronová šťáva z 1 citronu
- 60 ml kvalitního olivového oleje
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky
Postup
- Zahřejte troubu na 200 stupňů.
- Lilek po celé délce propíchejte vidličkou.
- Omyté lilky a papriky položte na plech s pečicím papírem a opékejte, dokud jejich slupka nezčerná, asi 30 minut.
- Pečenou zeleninu vložte do žáruvzdorné mísy.
- Přikryjeme je igelitem a nechejte 10 minut v páře.
- Oloupejte a vyhoďte zčernalé slupky, stonky a semena.
- Ve velké misce rozmačkejte nebo nakrájejte zeleninu, podle toho, jak hladký nebo hrubý máte ajvar rádi.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Přidejte česnek a citronovou šťávu a za stálého míchání zakápněte olejem.
- Ozdobte nasekanou petrželkou na ozdobu a podávejte.
Přidejte nakrájené červené chilli papričky a cibuli a citronovou šťávu nahraďte červeným vínem nebo červeným vinným octem.
Bulharské kiopoolu je podobné, ale místo červené papriky se používá zelená paprika a přidávají se rajčata. Nebo se inspirujte našimi recepty na ajvar, určitě si vyberete!