Tento jednoduchý recept na polévku z červené čočky překypuje chutí! Je vydatný a hřejivý, doplněný aromatickou zeleninou a citronem.
INGREDIENCE
- 3 velké mrkve
- 1 střední žlutá cibule
- 3 řapíky řapíkatého celeru
- 6 stroužků česneku
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 litry zeleninového vývaru
- 1 šálek vody
- 500 g červené čočky
- 1 a ½ lžičky uzené papriky
- 1 a ½ lžičky citronové kůry
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř
- řecký jogurt nebo zakysaná smetana, k podávání
- koriandr, na servírování
POSTUP
- Oloupejte mrkev.
- Mrkev, cibuli a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno.
- Nasekejte česnek.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni.
- Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer a restujte, dokud mrkev nezměkne, asi 5 až 7 minut.
- Vmíchejte česnek a restujte 1 minutu.
- Přidejte vývar, vodu, červenou čočku, uzenou papriku, citronovou kůru, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Přiveďte k mírnému varu, pak z poloviny zakryjte a zvolna vařte, dokud čočka nezměkne, ale nezačne se lámat, asi 7 až 10 minut.
- Ochutnejte a přidejte další sůl podle chuti a trochu mletého černého pepře.
- Užijte si to!
Máme pro vás i další recepty na polévku z červené čočky. Zkuste variantu se zázvorem nebo třeba se špetkou chilli.