Tento perfektní recept na jablečný dort, je díky pudinku tak vláčný, že se z toho po ochutnání zblázníte!
Co budeme potřebovat
- 6 polévkových lžic másla
- 250 ml tučné smetany
- 250 ml plnotučného mléka
- 3 velká vejce
- 220 g briošky (toastu, sladkých měkkých buchtiček nakrájené na kostky)
- 160 g třtinového cukru
- 80 g krystalového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 2 jablka (oloupaná, nakrájená na čtvrtky, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky)
- vanilková zmrzlina (k podávání)
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Dortovou formu, nebo formu na koláč lehce potřete máslem a dejte stranou.
- Ve velké míse ušlehejte smetanu, mléko a vejce.
- Přidejte briošku a jemně promíchejte, abyste ji celou obalili. Nechte při pokojové teplotě 30 minut nasáknout.
- Mezitím rozpusťte máslo ve středním hrnci.
- Přidejte krystalový cukr, hnědý cukr, vanilku, koření a sůl a míchejte, dokud nebude směs hladká a dobře spojená. Přidejte jablka a promíchejte, abyste je obalili.
- Jemně vmíchejte jablečnou směs do brioškové směsi, dokud se vše dobře nespojí.
- Do připravené formy přidejte směs briošky a jablek, poté nalijte zbylou tekutinu až po okraj misky (nemusíte ji použít celou).
- Podle potřeby posypte cukrem.
- Pečte zakryté alobalem 45 minut.
- Odkryjte a pokračujte v pečení dalších 30 až 35 minut, dokud brioška nezezlátne a směs uprostřed neztuhne.
- Před podáváním se zmrzlinou nechte 10 až 20 minut odležet na mřížce.
Ke všem sladkým jablkovým pokrmům se hodí lžička skořice nebo čokoládová poleva. Jablka se také výborně kombinují s banány, takže polovinu množství jablek v každém z dortů lze nahradit stejným množstvím nakrájených banánů!