Ostrá chuť rebarbory funguje naprosto báječně v máslovém tvarohu, ale i na teplých koláčcích, lívancích nebo palačinkách.
Co budeme potřebovat
Na rebarborový tvaroh
- 350 g rebarbory
- 200 g cukru
- 4 žloutky
- 50 g másla
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 4-5 lžic vody
Na koláčovou krustu
- 110 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička soli
- 140 g mouky
- 1 lžíce studené vody
Postup
- Na rebarborový tvaroh do hrnce přidejte nakrájenou rebarboru, 50 g cukru a vodu a vařte na střední teplotu 3-5 minut nebo dokud se nezačne rozpadat.
- Rozmixujte jí ponorným mixérem nebo v mixéru do hladka, přidejte máslo a míchejte.
- V míse na vodní lázni šlehejte cukr, žloutky, kukuřičný škrob, citronovou šťávu a citronovou kůru, dokud se většina cukru nerozpustí.
- Pomalu po lžících přidáváme uvařenou teplou rebarboru a dále šleháme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
- Sundejte z vodní lázně a sceďte.
- Na koláčovou krustu si předehřejte si troubu na 200 °C.
- Všechny ingredience kromě vody přidejte do kuchyňského robotu a promíchejte.
- Pomalu přidávejte vodu, dokud se těsto nespojí.
- Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma listy pečícího papíru na tloušťku asi 0,5 cm.
- Dejte na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku.
- Vložte do formy na koláč a odřízněte okraje, které z formy přečnívají.
- Doprostřed koláče umístěte alobal a přidejte sušené fazole a vložte do trouby.
- Těsto pečte 5 minut, a poté snižte na 180° a pečte dalších 10 minut.
- Odstraňte z koláčové krusty fazole a pečte dalších 10 minut.
- Vyjměte a nechte krustu zcela vychladnout.
- Přidejte tvaroh na studený koláč a dejte do lednice na 5 hodin nebo přes noc.
Z rebarbory se dá udělat i velmi zdravá šťáva plná antioxidantů, které bojují proti zánětům. K tomu, abyste získali tu nejčerstvější šťávu a zároveň neztratili ani gram vitamínů, potřebujete kvalitní odšťavňovač. Jaký si vybrat zjistíte, díky naší recenzi!