Dorty s čokoládou miluje snad každý milovník čokolády. Když se ještě k tomu spojí s krémem z tvarohu, rozhodně se máte na co těšit.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 225 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce holandského kakaa
- 1 vejce
- 75 g cukru krystal
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 150 g změklého másla
Na krém
- 3 celá vejce
- 750 g měkkého tvarohu
- 180 g cukru krystal
- 125 ml mléka
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 2 lžíce kakaa
Postup – korpus
- Mouku prosejeme do mísy spolu s kakaem, přidáme 1 vejce, vanilkový cukr s krystalem, máslo, špetku soli a vypracujeme těsto.
- Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm, vymažeme kouskem másla a vložíme těsto (forma se nevysypává).
- Namačkáme těsto tak, aby se vytvarovalo podle formy, a pak uděláme kolem dokola okraj vysoký 3 – 3,5 cm.
- Těsto propícháme vidličkou a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.
Postup – krém
- Zatímco těsto odpočívá, pustíme se do přípravy krému. Oddělíme žloutky od bílků a z těch vyšleháme tuhý sníh.
- Ke žloutkům přidáme tvaroh, mléko, citronovou šťávu, 200 g cukru, pudinkový prášek a vše společně utřeme.
- Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, promícháme a rozdělíme na poloviny.
- Do jedné půlky přidáme kakao a druhá zůstane, jak je.
- Světlou část krému rozetřeme na těsto, na to zlehka navršíme tmavý krém a vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme zhruba 45 – 50 minut na 180 °C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
- Kdo chce, může ještě dort polít čokoládovou polevou, dát nahoru šlehačku nebo třeba ozdobit kakaovým krémem.
Zkuste i naše jablečné dorty. Ještě nebyl nikdo, komu by nechutnaly.