Upečte si celý jehněčí krk s mrkví, nakládanou cibulkou a spoustou čerstvých bylinek, servírovaný na máslových fazolích. Je to opravdová delikatesa!
INGREDIENCE
- 1 středně velký celý jehněčí krk
- 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na poměrně velké kousky
- 6–8 nakládaných cibulek, nakrájených podélně na poloviny
- 2 celé stroužky česneku, neoloupané
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 bobkové listy (čerstvé, nesušené)
- ½ šálku vody
- sůl a černý pepř
- extra panenský olivový olej
- 1 konzerva máslových fazolí, scezených
- velká hrst petrželky, pouze listy
- 1 citron
- rukola, k podávání
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 160 stupňů Celsia.
- Mrkev a cibulku dáme do velkého pekáčku s pokličkou.
- Přidáme snítky tymiánu, rozmarýnu, bobkové listy a česnek, pokapeme lehce olivovým olejem, osolíme a opepříme.
- Rozehřejeme pánev se silným dnem a přidáme trochu olivového oleje.
- Jehněčí krk osolíme a osmahneme na pánvi.
- Osmahnutý krk položíme na zeleninu v pekáčku, přidáme vodu, přiklopíme a pomalu pečeme čtyři hodiny.
- Jehněčí krk by se měl po čtyřech hodinách rozplývat v ústech.
- Nyní vmícháme máslové fazole (několik z nich rozmačkejte vidličkou) a pečeme odkryté další půl hodiny.
- Poté do zeleniny vymačkáme dužinu česneku, pokapeme ji citronovou šťávou a ochutnáte, zda potřebuje ještě sůl a pepř.
- Celý jehněčí krk naservírujemena fazole a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou smíchanou s jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
- Podávejte s pár lístky rukoly dochucených citrónovou šťávou a troškou olivového oleje.