Proč chodit do „Mekáče“, když si doma můžete připravit mnohem lepší hamburger v podobě balkánské speciality z mletého masa. Neváhejte si prohlédnout i recepty na masové kuličky.
Ingredience:
- 450 g mletého hovězího masa
- 450 g mletého vepřového masa
- 2 lžičky mořské soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ hrnku perlivé vody
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- rostlinný olej na smažení podle potřeby
Na ozdobu:
- 4 kusy pita chleba
- ajvar
- kajmak
- cibule
- kyselé okurky
Postup:
- V míse smícháme mleté hovězí i vepřové maso, osolíme, přidáme sladkou papriku, pepř i perlivou vodu.
- Rukama důkladně promísíme, aby se vše spojilo a koření se dostalo opravdu všude.
- Povrch masové směsi potřeme olivovým olejem, díky čemuž se v mase udrží potřebná vlhkost.
- Zakryjeme potravinovou fólií a dáme přes noc do lednice.
- Následující den přidáme k masu nakrájenou cibuli a znovu dobře promícháme.
- Masovou směs rozdělíme na 4 stejně velké kuličky a každou poté jemně vytvarujeme na tenkou placičku, která by měla mít v průměru cca 15–17 cm.
- Placičky dáme na rozpálený gril a z každé strany opékáme zhruba 4 minuty, případně o něco déle, záleží, jak rychle gril peče.
- Kdo nemá gril, a přesto by si tuto dobrotu chtěl připravit, může osmažit na pánvi, nebo třeba i opéct v troubě, ale na grilu chutná pljeskavica nejlépe.
- Pak už jen stačí potřít pita chléb ajvarem a kajmakem, přidat na plátky nakrájenou cibuli, okurky a vložit masovou placku.