Balkánská pljeskavica

Balkánská pljeskavica

Masová placka, která vypadá jako placatý karbanátek, ale přitom chutná naprosto nepřekonatelně, potěší každého, bez rozdílu věku či pohlaví.

Klidně si takovou pochoutku můžete připravit ke svačině, k večeři nebo na zakousnutí, když se vydáte například za rybařením. Díky chlebu Lepinja získá obyčejná masová směs úplně jiný rozměr i chuť. Olíznete po něm všech deset a nebudete se chtít ani rozdělit.

Ingredience:

Na chléb Lepinja:

  • 400 g chlebové mouky (asi 3 a 1/4 hrnku)
  • 12 g krystalové cukru (asi 1 polévková lžíce)
  • 8 g soli (asi 2 lžičky)
  • 7 g instantního droždí (asi 2 a 1/4 lžičky)
  • 300 g vlažné vody (asi 1 a 1/4 hrnku)
  • 30 g vlažného mléka (asi 2 polévkové lžíce)

Na salát Urnebes:

  • 2-3 červené papričky jalapeňo
  • 600 g sýru Feta (nebo lze použít farmářský sýr)
  • 3 polévkové lžíce smetanového sýra
  • 1 1/2 lžičky jemně nasekaného česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Na pljeskavici:

  • 900 g mletého hovězího masa
  • 300 g jemně nakrájené slaniny
  • 1/4 hrnku jemně nakrájené cibule
  • 1/4 hrnku strouhaného kaškavalského sýra
  • 1 a 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 a 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžičku jedlé sody

Postup:

Příprava chleba Lepinja:

  • Do mísy stojanového mixéru dáme mouku, cukr, sůl, droždí a promícháme, aby se vše spojilo.
  • Přilijeme vodu s mlékem a mícháme při nízké rychlosti asi 2 minuty, poté nastavíme střední rychlost a hněteme po dobu 5 minut.
  • Vyjmeme mísu ze stojanu, zakryjeme potravinovou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, aby se zdvojnásobil jeho objem.
  • Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujeme koule.
  • Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, každou kouli vytvarujeme do tvaru kola o tloušťce cca 3–5 cm. Znovu zakryjeme a opět dáme na 20 minut kynout.
  • Vložíme do střední části trouby a pečeme asi 7 minut, dokud chléb nezíská zlatavý nádech.

Příprava salátu urnebes:

  • Předehřejeme gril a připravíme si tenký plech s okrajem, na který položíme papriky a dáme opéct na gril, dokud slupka nezhnědne a paprika nezměkne. Hlavně musíme v průběhu opékání otáčet tak, aby se slupka nespálila.
  • Pak přendáme papriky do misky, zakryjeme plastovým krytem a dáme na 15 minut odležet stranou.
  • Papriky oloupeme, zbavíme je semínek, nakrájíme nadrobno a dáme do misky. Přidáme sýr Feta, smetanový sýr, česnek, papriku a důkladně promícháme ručním šlehačem.
  • Směs dáme do vzduchotěsné nádoby a uložíme do chladničky, dokud jí nebudeme používat.

Příprava pljeskavice:

  • Hovězí maso, slaninu, cibuli, sýr, papriku, sůl, pepř i jedlou sodu dáme do velké mísy.
  • Důkladně promícháme rukama, dokud se všechny ingredience nespojí.
  • Rozdělíme na 6 dílů, každý o hmotnosti 200 g a vytvarujeme z nich ploché placky.
  • Takto pokračujeme, dokud nezpracujeme všechnu masovou směs.
  • Grilovací rošt dáme, kam patří, gril zaklopíme a necháme 5 minut předehřát.
  • Rošt potřeme olejem, rozmístíme na něj jednotlivé masové placky a za průběžného obracení opečeme z obou stran, pak přendáme na talíř.
  • Nakonec každý chléb lepinja rozkrojíme napůl a položíme řeznou stranou na grilovací mřížku, aby se ohřál.
  • Housky dáme na servírovací talíř, potřeme vrstvou ajvaru, na ní položíme masovou placku, salát urnebes, cibuli a zakryjeme druhou polovinou housky. Ihned podáváme.
Vynikající masová placka na balkánský způsobe podávaná v chlebu Lepinja.
Zdroj: https://meatwave.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.