Slaný ovčí sýr je oblíbenou ingrediencí nejen na Slovensku. Má charakteristickou a zcela vynikající chuť, která dodá pokrmům tak trochu jiný šmrnc. Když se k tomu přidá také slanina, máte o lahodný pokrm postaráno.
Ingredience:
- 2 hrnky pšeničné mouky + na podsypání
- 1 vejce
- asi 3/4 šálku vody
- 1 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 500 g vařených brambor
- 200 g ovčího sýra
- 200 g uzené slaniny
- 1 červená cibule
- Sůl a pepř na dochucení
- Přepuštěné máslo na smažení
- Svazek pažitky
Postup:
Nádivka:
- Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do pánve na rozehřáté máslo.
- Uvařené brambory prolisujeme lisem a dáme do mísy.
- Slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme ji na pánvi.
- Cibuli, slaninu, ovčí sýr a nasekanou pažitku dáme do mísy k prolisovaným bramborám, osolíme a opepříme.
- Všechny suroviny důkladně promícháme, aby vznikla jednotvárná hmota a zatím odložíme stranou.
Těsto:
- Mouku prosejeme na pracovní plochu, uděláme do něj důlek, přidáme máslo, sůl a vejce.
- Postupně přiléváme teplou vodu, aby se ingredience spojily.
- Těsto hněteme zhruba 10 minut, aby bylo měkké a elastické.
- Přikryjeme čistou bavlněnou utěrkou a necháme cca 15 minut odležet.
- Poté si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme plát o tloušťce 2-3 mm.
- Z takto připraveného těsta vykrojíme skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka.
- Na každý dáme lžíci nádivky. Poté strany opatrně prsty přimáčkneme a vytvoříme překlad jako spoj, aby se pirohy uzavřely.
- Knedlíky vkládáme po částech do osolené vroucí vody a vaříme asi 3 minuty, až budou měkké.
- Před podáváním opečeme knedlíky na troše rozpuštěného másla. Podáváme s nasekanou pažitkou.