Jednoduchý cibulový koláč

Jednoduchý cibulový koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 55 minut Počet porcí: 12

Tajemstvím dobrého cibulového koláče je jeho naprostá jednoduchost. Čím méně surovin, tím přirozenější chuť. Nesmí jí však kazit žádné zbytečné koření ani zelenina. Pokud si moc nepotrpíte na sladké, určitě omrkněte i recepty na slané dorty.

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 5–6 polévkových lžic studené vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 3 velká vejce
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 2 velké cibule nakrájené nadrobno
  • 500 g kvalitního strouhaného čedaru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Začneme tím, že do nádoby kuchyňského robota prosejeme mouku, přidáme máslo, špetku soli a pomocí pulsního tlačítka mixujeme, dokud směs nevypadá jako strouhanka.
  • Přidáme studenou vodu a znovu rozmixujeme, tentokrát až do té doby, než se utvoří z těsta koule.
  • Dáme do menší misky, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30–60 minut do chladničky.
  • Zatímco těsto odpočívá, dáme do pánve vodu, přihodíme nakrájenou cibuli a necháme vařit 10 až 15 minut, aby cibule změkla.
  • Poté necháme vychladnout a slijeme přebytečnou vodu.
  • Předehřejeme si troubu na 200°C a připravíme si koláčovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem.
  • V misce smícháme vychladlou cibuli, nastrouhaný čedar a přidáme 2 rozšlehaná vejce. Důkladně promícháme a ochutíme solí s pepřem.
  • Vyjmeme těsto z lednice, odkrojíme z něj 1 třetinu a tu dáme zpět, aby se chladila.
  • Zbývající 2 třetiny těsta vyválíme na pomoučené ploše a poté s ním vyložíme připravenou koláčovou formu. Přimáčkneme po okrajích tak, aby těsto nikde nečouhalo.
  • Na těsto vyklopíme náplň a rovnoměrně uhladíme. Zbytek těsta rozválíme na co nejtenčí placku.
  • Rozšleháme zbývající vejce, trochu potřeme okraj koláčové formy po celém obvodu a zaklopíme tenkou plackou.
  • Opět zamáčkneme všude tak, aby bylo dobře utěsněno a náplň nikde nevykukovala ven.
  • Povrch potřeme zbytkem vajíčka a na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla odcházet pára.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 35–40 minut dozlatova.
  • Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme aspoň 10 minut odpočinout, než jej naporcujeme.
Vynikající koláč se sýrem a cibulí.
Zdroj: https://www.sainsburysmagazine.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.