Tento salát je lehký, s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem kalorií. Navíc je přirozeně bez lepku a skvěle vás zasytí. Užijte si ho!
INGREDIENCE
- 2 šálky pohanky
- 3 velké červené řepy
- 50 g baby špenátu
- 2-3 velké žampiony
- ½ pórku, bílé a zelené části, nakrájené na plátky
- 2 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/3 lžičky hrubé mořské soli
- černý pepř dle chuti
- 2 lžíce lískových ořechů, nasekaných
- 3 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce balzamikového octa
- čerstvá petrželka k servírování
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 200 °C.
- Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na velké kostky.
- V hmoždíři si připravíme rozmarýnovou sůl roztlučením suchého rozmarýnu a mořské soli na jemný prášek.
- Vložíme kousky červené řepy do misky.
- Pokapeme 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci balzamikového octa a ochutíme rozmarýnovou solí a pepřem.
- Pečeme asi 40 minut, dokud kousky řepy nezměknou.
- Pečlivě zkontrolujeme, zda pohanka neobsahuje drobné kamínky a nečistoty (nedoporučujeme ji však oplachovat, protože se pak stává kašovitou).
- Do malého hrnce se skleněnou poklicí vložíme pohanku a přidáme 3 hrnky / 720 ml vody, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
- Nesolíme ji, dokud není uvařená, protože sůl negativně ovlivňuje texturu pohanky.
- Jakmile se voda přivede k varu, stáhneme plamen na minimum a vaříme na mírném ohni, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Jakmile se voda zcela vsákne, hrnec necháme dalších 10 minut (s pevně nasazenou poklicí), aby se pohanka dovařila ve vlastní páře.
- Na pánvi rozehřejeme zbývající dvě lžíce olivového oleje.
- Přidáme nakrájený pórek a orestujeme na mírném ohni téměř do měkka.
- K pórku přidáme na kostičky nakrájený česnek a restujeme, dokud nebude průsvitný a voňavý.
- Dále přidáme nakrájené žampiony a smažíme, dokud nejsou hotové.
- Dochutíme solí a pepřem a lžící balzamikového octa.
- Necháme vařit.
- Přidáme špenát a necháme ho zvadnout.
- Nakonec přidáme uvařenou pohanku.
- Dobře promícháme a dokořeníme.
- Rozdělíme do misek, navrch dáme pečené kousky červené řepy, lískové ořechy a trochu čerstvé petrželky.