Upéct chleba od nuly nemusí být vůbec tak složité, jak se na první pohled zdá? Tento nadýchaný chléb z pohanky zvládnou i úplní začátečníci. Pohanková mouku dodává tomuto vydatnému pečivu výživnost a ořechovou chuť. Navíc je přirozeně veganský!
INGREDIENCE
- 2 lžíce lněné mouky
- 7 lžic vody
- 1 a ¾ šálku hladké mouky
- ½ šálku pohankové mouky
- ¼ šálku psyllia
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 a ¼ lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce kokosového cukru
- ½ lžičky soli
- ⅓ šálku olivového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a ½ šálku neslazeného mandlového mléka, teplého
- ¼ šálku slunečnicových semínek
POSTUP
- Formu na chléb vyložíme pečicím papírem.
- Dáme stranou.
- V malé míse smícháme lněnou mouku a vodu, a necháme 5 minut stát, aby se z nich stala gelovitá hmota.
- V mixéru prošleháme mouku, psyllium, prášek do pečiva, droždí, cukr a sůl.
- Přidáme zbývající ingredience a šleháme do hladka. (Směs bude lepkavá.)
- Těsto vložíme do připravené formy a rozetřeme mokrou stěrkou.
- Posypeme semínky, přikryjeme a necháme na teplém místě 45–60 minut kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Když těsto vykyne, odkryjeme a vložíme do trouby na 45–50 minut.
- Chléb by měl být hotový, když po poklepání zní dutě a zvenčí je kůrka.
- Před krájením na 16-18 plátků necháme těsto úplně vychladnout na mřížce.
- Chléb zůstane čerstvý až 3 dny, když je uložen ve vzduchotěsné nádobě v lednici.