Nálevů na zavaření cukety je mnoho, můžete využít sladkoslaný nálev. Nejoblíbenější je však ten sladkokyselý.
Budete potřebovat
- 1/3 litru vody
- 2/3 litru octa
- lžička soli
- 100 g cukru
Postup přípravy
- Vodu vlijte do hrnce, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu.
- Jakmile vzniklý roztok projde varem, odstavte jej a nechte vychladnout.
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na konzervování cuket klasickým způsobem a to pomocí zavařovacího hrnce.
Budete potřebovat
- cukety
- nálev
- koření – bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře
- kolečka mrkve a křenu
- zavařovací sklenice s víčky
- zavařovací hrnec
Postup přípravy
- Cukety očistěte, omyjte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Je velmi důležité, abyste před skládáním cuket do sklenic, všechny zavařovací sklenice sterilizovali i s víčky.
- Špalíčky cuket naskládeje do sklenic, přidejte koření, kolečko mrkve a křenu – díky křenu budou cukety křupavé.
- Zalijte nálevem a sklenice víčky uzavřete.
- Vložte sklenice od zavařovacího hrnce tak, aby se nedotýkaly, podlijte je vodou.
- Zavařujte při teplotě 90 stupňů po dobu 20 minut.
- Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a otočte je dnem vzhůru.
- Nechte vychladnout a ukladněte do sklepa.
Máme pro vás i luxusní recepty na nakládané zelí do sklenic: připravte si vitamínovou bombu!