Tuto sladkou pochoutku máme neodmyslitelně spojenou s vánočními svátky. Rozhodně je to jedna z mnoha dobrot, kterou si můžete vychutnat během adventních trhů u stánků. Omrkněte také recepty na perníkové kuličky, ty vás rozhodně nadchnou a nebude vám stačit jen jedna várka.
Ingredience:
- 6 vajec
- 200 g hnědého cukru
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 vrchovaté lžičky mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření
- špetka soli
- 200 g čerstvě mletých mandlí
- 200 g čerstvě mletých lískových ořechů
- 100 g čerstvě mletých vlašských ořechů
- 150 g jemně nasekané kandované pomerančové kůry
- 150 g jemně nasekané kandované citronové kůry
- oplatky o průměru 9 – 10 cm
- citronová, čokoládová nebo pomerančová poleva
Postup:
- Do mísy dáme vejce, cukr, med a šleháme po dobu 3 až 4 minut, dokud není směs nadýchaná.
- Ořechy umeleme těsně předtím, než je budeme používat a spolu s citronovou i pomerančovou kůrou vmícháme k vaječné směsi.
- Zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
- Předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme plech vyložený pečícím papírem.
- Připravíme si oplatky a rozdělíme na ně hotové vychlazené těsto pomocí lopatky na zmrzlinu a lehce přimáčkneme k oplatce.
- Naskládáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut dozlatova.
- Upečené vyjmeme z trouby a přendáme na kuchyňskou mřížku, aby perníčky vychladly.
- Po vychladnutí přelijeme polevou, ať už citronovou, čokoládovou nebo pomerančovou, případně můžeme použít všechny tři.
- Necháme zatuhnout polevu a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě tak, že mezi jednotlivé sušenky vsuneme pergamenový papír.