Finišujete přípravy na vánoční svátky nebo chystáte nějakou oslavu a chcete své blízké i přátelé potěšit bavorskými perníčky, ale už na ně nemáte čas? Ideální je, udělat lebkuchen jako klasickou litou buchtu. Chuť je téměř totožná a všichni se budou olizovat až za ušima.
Ingredience:
- 6 vajec
- 180 g hnědého cukru
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 špetka soli
- 250 g mletých mandlí
- 250 g mletých lískových ořechů
- 100 g nasekaných mandlí
- 100 g plátků mandlí
- 100 g nasekaných lískových ořechů
Na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 5-6 lžic rumu
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a připravíme si pekáček s vyšším okrajem.
- Na suché pánvi opražíme 100g nasekaných mandlí a lískových ořechů, aby získaly zlatavý nádech.
- V míse našleháme vejce s cukrem a medem do husté krémové pěny.
- Vmícháme koření a 250g neopražených mletých ořechů a mandlí. Jako poslední přisypeme opražené ořechy s mandlemi a zamícháme
- Těsto rozetřeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a povrch posypeme oloupanými plátky mandlí.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut. Potom necháme hotový perník trochu vychladnout.
- Nakonec smícháme rum s moučkovým cukrem a vytvoříme hladkou polevu, která bude tekutější.
- Hotovou polevou potřeme povrch perníku a necháme tak 20 minut odpočívat.
- Nakonec nakrájíme na kousky ve tvaru diamantu a můžeme podávat.