Základem nálevu je cukr a voda – jejich množství upravujeme podle potřeby. Uvedené množství je počítáno na asi 6 kilogramů hrušek.
Budete potřebovat
- 2 ¼ hrnku cukru
- 5 ¼ hrnku vody
- 1 lžíce kyseliny citronové
- hrušky
- skořice
- hřebíček
- vanilka
Postup přípravy
- Vodu nalijte do hrnce odpovídající velikosti.
- Jakmile voda začne vřít, přisypejte cukr a kyselinu citronovou.
- Vařte do doby, než se cukr úplně rozpustí.
- Sterilizujte zavařovací sklenice.
- Troubu si předehřejte na 150 stupňů Celsia.
- Hrušky umyjte a zbavte nechtěných částic.
- Překrojte je na čtvrtiny a vložte do sklenic.
- Dle chuti můžete do sklenic k hruškám přidat skořici, hřebíček nebo část vanilkového lusku.
- Poté hrušky přelijte vychladlým nálevem až po okraj.
- Pečlivě sklenice uzavřete víčkem a dejte na plech vyložený novinami nebo utěrkou.
- Sklenice skládejte dál od sebe a podlijte je vodou.
- Pečeme asi 20 minut.
- Můžete taky zkusit variantu, kdy sklenice uzavřete víčkem až po vytažení z trouby – víčko ihned přilne ke sklenici.
- Po vytažení z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout do druhého dne.
- Následně je uložte do vhodného místa – komora by měla být tmavá a chladná.
Máme pro vás i tradiční recepty na zavařování rybízu aneb jak zatočit se záplavou tohoto zdravého ovoce!