Připravte si základní nálev na zavařování jablek, s kterým bude jejich uchovávání hračka!
Budete potřebovat
- 1,5 kg jablek
- 2 lžičky hnědého cukru
- ¼ hrnku cukru krystal
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup přípravy
- Připravte si zavařovací hrnec a zavařovací sklenice s víčky.
- Na velkou mísu položte cedník s jemnou strukturou a nastrouhaná jablka přes něj přeceďte.
- K jablkům přidejte 2 lžičky hnědého cukru a jemně promíchejte – aby se spojily.
- Zcezená jablka dejte do čisté utěrky nebo plátýnka a vymačkejte z nich zbylou šťávu.
- Tuto šťávu dejte do hrnce a přidejte k ní cukr krystal a zbytek ingrediencí kromě kyseliny citronové.
- Jakmile se cukr rozpustí, přidejte jablka. Vařte po dobu 5-6 minut, dokud se kousky jablek nerozpadnou.
- Odstraňte zbylou šťávu.
- Rozdělte kyselinu citronovou do sklenic – zabraňuje zhnědnutí jablek a přidejte horká jablka.
- Pořádně zavíčkujte a vařte ve vodní lázni po dobu 25 minut.
- Poté nechte sklenice stát v teplé vodě dalších 5 minut.
- Vyjměte sklenice a položte je na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na chladném a tmavém místě – trvanlivost je 1 rok.
Inspirujte se i našimi recepty na zavařování rajčat. Pochutnáte si!