Pokud fandíte sladkým pokrmům, pak si tento recept oblíbíte. Může to být skvělá večeře, ale i svačina pro vaše potomstvo, když si pozvou kamarády k vám domů. Jídlo je to rychlé, chutné a hlavně absolutně jednoduché.
Ingredience:
- 4 vejce velikosti M
- 125 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- Na špičku nože soli
- 1 sáček bourbonského vanilkového cukru
- 300 ml plnotučného mléka
- 75 ml perlivé minerální vody
- 40 g čerstvého nesoleného másla
- 1 hrst rozinek
- 2 – 3 lžíce pomerančového džusu (může být i jablečný)
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Rozinky dáme do malé misky a zalijeme pomerančovým džusem. Necháme 15 – 30 minut louhovat.
- Poté oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do bílku dáme špetku cukru a vyšleháme tuhý sníh, který zatím odložíme stranou.
- Mixérem ušleháme žloutky s krupicovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem do hladké krémové konzistence.
- Nyní vmícháme rozinky, které ještě předtím přecedíme, aby v nich nezůstala tekutina.
- Nakonec s maximální opatrností vmícháme sníh z bílků.
- Na střední stupeň dáme nahřát pánev a rozpustíme v ní máslo.
- Všechno těsto vlijeme do zahřáté pánve a pečeme zhruba 5 minut dozlatova.
- Pravidelně pomocí obracečky kontrolujeme z boku, jak je těsto propečené, aby nebyla strana, která se opéká moc hnědá.
- Obracečkou poté placku rozdělíme na čtvrtky, každou samostatně otočíme a opečeme i z druhé strany dozlatova.
- Poté natrháme na kousky a ještě necháme chvilku smažit na pánvi. Průběžně obracečkou obracíme a pak odstavíme.
- Ihned servírujeme a na talíři poprášíme moučkovým cukrem. Kdo má rád, může klidně přelít javorovým sirupem nebo čokoládovým toppingem.