Jak jsou někde v hlavní roli oříšky, vždycky máme jistotu, že chuť bude naprosto vynikající. Přestože mnozí tvrdí, že lískové ořechy nemají tak lahodnou chuť jako ty vlašské, není to tak. Každý druh má svou zcela charakteristickou vlastnost. Navíc, kdo nechce lískáče, může je klidně nahradit vlašáky nebo použít i mandle.
Ingredience:
Na těsto:
- 100 g změklého čerstvého nesoleného másla
- 140 g hladké mouky
- 90 g mletých pražených lískových ořechů
- 40 g strouhané čokolády na vaření
- 40 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
Na ozdobu:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
- Hrubě mleté lískové ořechy, mandle nebo pistácie na posypání
Postup:
- Změklé máslo nakrájíme na kousky, přidáme prosetou mouku, mleté opražené lískové oříšky a vanilkový cukr.
- Prsty začneme suroviny zpracovávat a třít tak dlouho, až se z nich utvoří drobivá směs.
- Přihodíme žloutek, najemno nastrouhanou čokoládu, vidličkou trochu promícháme a poté vypracujeme hladké vláčné těsto.
- Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 45 minut vychladit do lednice.
- Z těsta odebíráme stejně velké kousky, ze kterých vytvarujeme váleček a z něj pak rohlíček.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě zhruba 13–15 minut, rozhodně však ne déle.
- Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout na plechu. Čerstvě upečené jsou totiž příliš měkké na přendání.
- Do vodní lázně dáme nakrájené máslo a přidáme nasekanou čokoládu.Necháme rozpustit a odstavíme z vodní lázně.
- Oba konce rohlíčků namočíme do připravené čokoládové polevy a poté ponoříme do nasekaných pistácií, ořechů či mandlí.
- Položíme na čistý pečící papírem a necháme zatuhnout.
- Vychladlé rohlíčky můžeme rovnou konzumovat nebo je uchováváme ve vzduchotěsné krabičce na sušenky.