Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní   

Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní   

Sladká tečka po dobrém obědě nebo dobrůtka na rodinnou oslavu. Tohle pečivo se hodí o svátcích i ve všední dny. Mák i ořechy jsou oblíbenou příchutí a zamiluje si je opravdu úplně každý.

Ingredience:

Na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g čerstvého nesoleného másla
  • 80 g krystalového cukru
  • 1 hrnek teplého mléka
  • 5 lžičeksušeného droždí
  • 1 lžička medu
  • 2 vejce

Ořechová náplň:

  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíce tmavého rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • Horké mléko podle potřeby

Maková náplň:

  • 200 mletého máku
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • Citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • Horkou vodu dle potřeby

Na potření:

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce mléka

Postup:

  • Ohřejeme mléko, přidáme droždí i med a mícháme, dokud se oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minut odležet na teplém místě.
  • Ostatní suroviny dáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme na hrubší konzistenci podobnou drobence na koláč.
  • Přidáme hotový kvásek a hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy/nádoby.
  • Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu. Mezitím se pustíme do přípravy náplně.
  • Suroviny na ořechovou náplň kromě mléka dáme do mísy a začneme míchat. Pomalu přiléváme mléko, aby byla náplň hustší, ale zase ne až moc tuhá, zároveň však nesmí být řídká, aby nevytékala z rohlíčků ven.
  • Těsto dáme na pomoučenou plochu a rozválíme na velký obdélník. Pokud máme menší vál, rozdělíme těsto na dvě části a vyválíme každou zvlášť.
  • Když bude těsto hodně lepit, posypeme větším množstvím mouky.
  • Rozdělte obdélník na pruhy o šířce cca 10–12 cm po celé délce. Podél celého dlouhého okraje navrstvěte u každého pruhu náplň a poté srolujte jako roládu.
  • Nakrájejte na stejně široké kusy, zhruba tak 10 cm na šířku a spojte u všech válečků okraje, aby nevytekla náplň a vytvarujte do písmene C:
  • Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutky smíchanými s mlékem a cukrem.
  • Necháme ještě 30–40 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  • Pečeme cca 15–20 minut, záleží na troubě. Rohlíčky musí získat zlatavou až světle hnědou barvu.
  • Po upečení je necháme vychladnout. Kdo chce, tak může ještě rohlíčky po vychladnutí pocukrovat, ale vynikající jsou i jen tak.
Vynikající bratislavské rožky s plňkou.
Zdroj: https://petragregorova.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.