Sladká tečka po dobrém obědě nebo dobrůtka na rodinnou oslavu. Tohle pečivo se hodí o svátcích i ve všední dny. Mák i ořechy jsou oblíbenou příchutí a zamiluje si je opravdu úplně každý.
Ingredience:
Na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 200 g čerstvého nesoleného másla
- 80 g krystalového cukru
- 1 hrnek teplého mléka
- 5 lžičeksušeného droždí
- 1 lžička medu
- 2 vejce
Ořechová náplň:
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíce tmavého rumu
- 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- Horké mléko podle potřeby
Maková náplň:
- 200 mletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- Citrónová kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- Horkou vodu dle potřeby
Na potření:
- 2 žloutky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 lžíce mléka
Postup:
- Ohřejeme mléko, přidáme droždí i med a mícháme, dokud se oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minut odležet na teplém místě.
- Ostatní suroviny dáme do nádoby kuchyňského robota a rozmixujeme na hrubší konzistenci podobnou drobence na koláč.
- Přidáme hotový kvásek a hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny mísy/nádoby.
- Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu. Mezitím se pustíme do přípravy náplně.
- Suroviny na ořechovou náplň kromě mléka dáme do mísy a začneme míchat. Pomalu přiléváme mléko, aby byla náplň hustší, ale zase ne až moc tuhá, zároveň však nesmí být řídká, aby nevytékala z rohlíčků ven.
- Těsto dáme na pomoučenou plochu a rozválíme na velký obdélník. Pokud máme menší vál, rozdělíme těsto na dvě části a vyválíme každou zvlášť.
- Když bude těsto hodně lepit, posypeme větším množstvím mouky.
- Rozdělte obdélník na pruhy o šířce cca 10–12 cm po celé délce. Podél celého dlouhého okraje navrstvěte u každého pruhu náplň a poté srolujte jako roládu.
- Nakrájejte na stejně široké kusy, zhruba tak 10 cm na šířku a spojte u všech válečků okraje, aby nevytekla náplň a vytvarujte do písmene C:
- Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutky smíchanými s mlékem a cukrem.
- Necháme ještě 30–40 minut kynout a poté si předehřejeme troubu na 200 stupňů.
- Pečeme cca 15–20 minut, záleží na troubě. Rohlíčky musí získat zlatavou až světle hnědou barvu.
- Po upečení je necháme vychladnout. Kdo chce, tak může ještě rohlíčky po vychladnutí pocukrovat, ale vynikající jsou i jen tak.