Sladké rohlíky plněné mákem a rozinkami

Sladké rohlíky plněné mákem a rozinkami

Každý recept na bratislavské rohlíčky je něčím unikátní. Tento například vyniká naprosto luxusní makovou náplní. Přestože už tu rohlíčky plněné touto nádivkou máte, tyhle jsou úplně jiné a chuť je zcela odlišná.

Ingredience:

Na těsto:

  • 510 g hladké mouky
  • 510 g polohrubé mouky
  • 2 kostky čerstvého droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g změklého margarínu na pečení
  • 220 ml teplého plnotučného mléka

Na náplň:

  • 1 kg mletého máku
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • Nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst nasekaných mandlí
  • Trochu mléka (pokud bude náplň moc hutná)

Na potření:

  • 4 žloutky

Postup:

  • Droždí rozdrobíme do misky, zalijeme teplým mlékem, promícháme a necháme 10 minut odstát na teplém místě.
  • Do mísy prosejeme oba druhy mouky i s moučkovým cukrem, přidáme sůl, margarín, droždí s mlékem a vypracujeme hladké těsto.
  • Zakryjeme čistou utěrkou a necháme 20 – 30 minut kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň.
  • Mák nasypeme do pánve nebo hrnce, zalijeme vodou a za stálého míchání vaříme, aby se odpařila veškerá tekutina.
  • Přendáme do misky, necháme chvilku vychladnout a poté vmícháme moučkový cukr, vanilkový cukr i extrakt, rum, citronovou kůru a v případě potřeby trochu mléka, pokud se nám bude zdát náplň až moc hutná.
  • Nakonec přihodíme rozinky, nasekané mandle a naposledy důkladně promícháme.
  • Těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme na plát o tloušťce 0,5 mm, ze kterého vykrájíme čtverce o velikosti 12 x 12 cm.
  • Na střed každého čtverečku položíme kus náplně a srolujeme podobně jako croissant. Oba konce přitlačíme k sobě a otočíme nahoru.
  • Rozšleháme žloutek, každý rohlíček jim potřeme a necháme na chladném místě, kde je průvan 15 minut zaschnout.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vymažeme máslem, případně můžeme použít i pečící papír.
  • Zaschlé rohlíčky naskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 10 – 14 minut, dokud nezezlátnou.
Bratislavské makové croissanty.
Zdroj: https://www.food.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.