Každý recept na bratislavské rohlíčky je něčím unikátní. Tento například vyniká naprosto luxusní makovou náplní. Přestože už tu rohlíčky plněné touto nádivkou máte, tyhle jsou úplně jiné a chuť je zcela odlišná.
Ingredience:
Na těsto:
- 510 g hladké mouky
- 510 g polohrubé mouky
- 2 kostky čerstvého droždí
- 1/4 lžičky soli
- 150 g moučkového cukru
- 300 g změklého margarínu na pečení
- 220 ml teplého plnotučného mléka
Na náplň:
- 1 kg mletého máku
- 500 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce rumu
- Nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 2 hrnky vody
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst nasekaných mandlí
- Trochu mléka (pokud bude náplň moc hutná)
Na potření:
- 4 žloutky
Postup:
- Droždí rozdrobíme do misky, zalijeme teplým mlékem, promícháme a necháme 10 minut odstát na teplém místě.
- Do mísy prosejeme oba druhy mouky i s moučkovým cukrem, přidáme sůl, margarín, droždí s mlékem a vypracujeme hladké těsto.
- Zakryjeme čistou utěrkou a necháme 20 – 30 minut kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplň.
- Mák nasypeme do pánve nebo hrnce, zalijeme vodou a za stálého míchání vaříme, aby se odpařila veškerá tekutina.
- Přendáme do misky, necháme chvilku vychladnout a poté vmícháme moučkový cukr, vanilkový cukr i extrakt, rum, citronovou kůru a v případě potřeby trochu mléka, pokud se nám bude zdát náplň až moc hutná.
- Nakonec přihodíme rozinky, nasekané mandle a naposledy důkladně promícháme.
- Těsto položíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme na plát o tloušťce 0,5 mm, ze kterého vykrájíme čtverce o velikosti 12 x 12 cm.
- Na střed každého čtverečku položíme kus náplně a srolujeme podobně jako croissant. Oba konce přitlačíme k sobě a otočíme nahoru.
- Rozšleháme žloutek, každý rohlíček jim potřeme a necháme na chladném místě, kde je průvan 15 minut zaschnout.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech vymažeme máslem, případně můžeme použít i pečící papír.
- Zaschlé rohlíčky naskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 10 – 14 minut, dokud nezezlátnou.